Organismul reprezentativ al opozitiei siriene a acceptat vineri sa trimita o delegatie la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare, dupa ce a obtinut de la ONU si Departamentul de Stat american garantia ca cerintele-i vor fi indeplinite, relateaza Reuters in pagina electronica.

Inaltul Consiliu pentru Negocieri (HCN) - infiintat luna trecuta cu sprijinul Arabiei Saudite in vederea Conferintei care tocmai s-a deschis - anunta joi ca nu va participa deoarece nu a obtinut castig de cauza.

Instanta - din care fac parte partide politice si grupari armate - cere oprirea bombardarii zonelor civile, ridicarea blocadei impuse oraselor asediate si eliberarea detinutilor, conform rezolutiei adoptate pe 18 decembrie de catre Consiliul de Securitate al ONU.

"Garantii au fost obtinute (de la ONU) pentru ca Rezolutia 2.254 sa fie pe deplin aplicata (...). Mergem, deci, la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare", a declarat Salim al-Muslat, un purtator de cuvant al HCN, pentru postul Al Arabiya al Hadath. "HCN va merge la Geneva maine (sambata) pentru a discuta despre aceste probleme umanitare care vor deschide calea procesului negocierilor politice", a adaugat el.

Anterior, emisarul ONU Staffan de Mistura a anuntat ca se gandeste sa se intalneasca, duminica, cu membrii delegatiei opozitiei.

Riscul unui "esec total"

Amenintarea HCN cu boicotul risca sa conduca la un "esec total" al negocierilor, a apreciat un diplomat occidental inainte de deschiderea lucrarilor. In absenta opozitiei, Conferinta ar fi fost, in opinia sa, o adevarata mana pentru Damasc, care ar fi putut astfel sa-si afiseze bunele intentii in timp ce continua lupta armata.

"Cu cine sa discute? Pentru a negocia e nevoie de un interlocutor. Este o ocazie formidabila ca regimul sa-si arate bunavointa", a continuat el.

Staffan de Mistura s-a intalnit vineri seara cu delegatia guvernamentala condusa de catre Bashar Djaafari, reprezentantul permanent al Republicii arabe siriene la ONU, care a sosit la Geneva si care nu a facut absolut niciun comentariu la sosire. "El isi va continua intalnirile cu alti participanti si cu reprezentanti ai societatii civile", a anuntat ONU intr-un comunicat, amintind ca este vorba despre discutii de "proximtitate", adica separate.

Citeste si:
Test drive Dacia Jogger Hybrid - Geneza
Test drive Dacia Jogger...

Militanti kurzi - care detin controlul asupra celei mai mari parti a nord-estului Siriei si care spre deosebirii de altii si-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadistii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au tinut la distanta de negocieri, la solicitarea Turciei, scrie MEDIAFAX.

Negocierile - ale caror ultima runda a avut loc in urma cu doi ani - nu au schimbat pana in prezent cu nimic razboiul civil, care s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti si zece milioane de persoane stramutate sau refugiate incepand din martie 2011 incoace.

In mod vizil satui de acest statu-quo, cei doi predecesori ai lui Staffan de Mistura - Kofi Annan, iar apoi Lakhdar Brahimi - au renuntat la functii dupa esecul conferintelor de pace organizate in urma initiativelor lor.

Contraofensiva la vest de Damasc

De la ultimele negocieri, in 2014, SI a schimbat datele problemei, cucerind o buna bucata din teritoriile sirian si irakian. Dupa intrarea in cursa a coalitiei internationale formate de catre Statele Unite cu scopul de a lupta impotriva miscariii, Rusia a intrat si ea in joc, in septembrie, cu scopul de a sustine regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Citeste si:
Uniunea Europeană a anunțat reluarea prezenței diplomatice la Kiev
Uniunea Europeană a anunțat...

Interventia Moscovei, care a schimbat in mod considerabil raportul de forte, a permis armatei si militiilor loiale sa relanseze ofensiva si sa recastige din terenul pierdut mai ales in partea de vest a tarii. Eforturile lor vizeaza acum suburbiile din vestul Damascului, aflate in continuare pe mana insurgentilor, si mai precis vizeaza Duraia. Temandu-se de o ofensiva de mare anvergura, civilii fug in masa din cartierul vecin Muadamia al-Sham.

Potrivit lui Abdulrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, obiectivul lor este sa securizeze aeroportul militar de la Mezzeh, care se afla in acelasi sector. "Regimul cauta sa desparta Muadamia al-Sham de Daraia, pentru a termina cu combatantii care se afla acolo, deoarece Daraia reprezinta o amenintare la adresa aeroportului militar de la Mezzeh. Separarea este acum aproape completa", a declarat el.

Citeste si:
Joe Biden şi-a exprimat public opoziţia faţă de prezenţa lui Putin...
Joe Biden şi-a exprimat...

Adversarii lui al-Assad sunt mai ingrijorati de aceste lupte decat de diplomatie. "Nu putem negocia daca ONU si comunitatea internationala sunt incapabile sa obtina masuri de refacere a increderii", a apreciat Haitham al Maleh, un eminent membru al opozitiei.

"Eu personal cred ca, in aceasta situatie, negocierile sunt inutile si nu pot duce la nimic. Nu putem sa negociem cu asasini si criminali care se agata de putere", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.