Un vaccin impotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucreaza in prezent cercetatori americani si canadieni, ae putea sa fie disponibil pana la sfarsitul anului, au anuntat cercetatori implicati in producerea acestuia, relateaza Reuters in pagina electronica.

Un consortiu care lucreaza la acest vaccin cuprinde Universitatea din Pennsylvania, Universitatea canadiana Laval, grupul farmaceutic Inovio si grupul sud-coreean GeneOne Life Science, a declarat intr-un interviu pentru Reuters Gary Kobinger de la Universitatea Laval.

El spera ca testele sa inceapa catre septembrie, cu scopul de a se determina, inainte sa fie aprobat, daca are sau nu efecte nedorite asupra omului. O luna mai tarziu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru operatiuni de urgenta.

Producatorul privat de vaccin Hawaii Biotech Inc a anuntat, de asemenea, ca a demarat un program in vederea testarii unui vaccin anti-Zika in toamna trecuta, in timp ce virusul incepea sa se propage in Brazilia, insa nu a programat un calendar pentru studii clinice. "Acum ne aflam in faza preclinica, cum banuiesc ca se afla toata lumea", a declarat pentru Reuters directorul executiv doctor Elliot Parks.

Alt producator privat de vaccin, Replikins Ltd, cu sediul la Boston, a anuntat ca se pregateste sa inceapa - in urmatoarele zece zile - studii pe animale ale unui vaccin impotriva Zika. Datele testelor pe soareci si iepuri urmeaza sa fie publicate in urmatoarele doua luni, a declarat pentru Reuters Samuel Bogoch, presedintele Replikins.

"Nimeni nu dispune de 500 de milioane de dolari, pentru ca sa ajunga sa testeze (un vaccin) pe om. Undeva, pe parcurs, speram sa ni se alature cei cu bani", a declarat Bogoch.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat joi ca boala provocata de virusul Zika, ce se raspandeste in special in America Latina, ar putea afecta trei, pana la patru milioane de persoane.

Potrivit lui Margaret Chan, directoarea generala a OMS, legatura dintre Zika si microcefalie - bebelusi nascuti cu un creier mai mic decat normal - nu este inca dovedita, ci este "puternic banuita".

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

In Franta, ministrul Sanatatii Marisol Touraine le-a recomandat joi femeilor insarcinate sa-ti amane calatoriile in Martinica, Guyana si Guadelupe, unde se inregistreaza cazuri, scrie MEDIAFAX.

In prezent, virusul Zika este prezent in 23 de tari si teritorii, in Americi. Brazilia, cea mai afectata tara, a raportat aproximativ 3.700 de cazuri de microcefalie, puternic suspectate ca au legatura cu Zika.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.