Fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso a declarat, vineri, la Timisoara, ca Europa "nu poate primi toti refugiatii" si ca trebuie intarite granitele externe, apreciind totodata ca adevarata criza este in Siria, Libia si Irak.

Jose Manuel Durao Barroso a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul Dacian Ciolos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In discursul sau, dupa primirea titlului universitar, Barroso a vorbit si despre criza refugiatilor din Europa. "Am fost intrebat deseori cum as fi gestionat criza refugiatilor din Europa. Avem o dificultate cu refugiatii in Europa, dar adevarata criza e in Siria, in Libia, in Irak. Avem o problema, dar comparativ cu problema lor nu as face un schimb. Trebuie sa fim realisti, Europa nu poate primi toti refugiatii. Trebuie sa intarim granitele externe", a spus Barroso.

Fostul presedinte al Comisiei Europene l-a apreciat pe premierul Romaniei, prezent la ceremonie, spunand ca "Romania este pe maini bune".

La randul sau, Ciolos a spus ca apreciaza optimismul lui Barroso. "Au fost patru ani in care m-am atasat enorm de acest optimist incurabil amorezat de Europa. Ce am invatat in aceasta perioada e ca Barroso a transmis acest spirit. A fost o perioada de crize succesive. Barroso a transmis perfect ca nu putem vedea criza prin stop-cadre, ci trebuie sa o privim prin filme. Criza este o oportunitate si, daca ne oprim la criza si o analizam, ramanem in trecut, iar daca o vizionam vizionar, atunci mergem in evolutie. Barroso a expus aceasta experienta idealistica unor oameni capabili de a lua decizii rapide de multe ori impotriva convingerii unor institutii. (...) Barroso a fost cel care a sustinut cu tarie finalizarea negocierilor Romaniei cu UE si aderarea Romaniei la UE. Nu ma cunostea decat din analize cand m-a numit comisar european si a avut curajul sa imi acorde acel post intr-un mandat in care se purtau negocieri pentru politicile din agricultura. E un om capabil sa provoace destinul", a spus Ciolos.

Jose Manuel Durao Barroso a fost presedintele Comisiei Europene timp de zece ani, in perioada 2004-2014.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.