Grecia a ignorat "in mod grav" obligatiile privind securizarea frontierelor si risca suspendarea din Spatiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeana, informeaza BBC News online.

"Grecia a neglijat in mod grav obligatiile si exista deficiente grave in privinta verificarilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritatile elene", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Grecia are obligatia de a securiza frontierele externe si a primit un termen de trei luni pentru imbunatatirea masurilor de limitare a imigratiei, riscand, in caz contrar, excluderea temporara din Schengen, scrie MEDIAFAX.

Peste 850.000 de imigranti extracomunitari au tranzitat in 2015 teritoriul Greciei in drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

La randul sau, ministrul grec al Imigratiei, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapida spre Turcia a imigrantilor extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obtinerea de azil.

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau saptamana trecuta ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.