Coruptia este inca raspandita la nivel global, dar numarul tarilor care si-au imbunatatit scorurile in editia 2015 a Indicelui de Perceptie al Coruptiei al Transparency International este mai mare decat al celor care au scazut, informeaza organizatia neguvernamentala in raportul publicat miercuri.

Anul 2015 a aratat ca oamenii care lucreaza impreuna pot avea succes in lupta impotriva coruptiei. Desi coruptia este inca raspandita la nivel global, mai multe tari si-au imbunatatit scorurile in editia 2015 a Indicelui de Perceptie al Coruptiei al Transparency International decat au scazut. In general, doua treimi din cele 168 de tari din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scala de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Danemarca a luat primul loc pentru al 2-lea an consecutiv, Coreea de Nord si Somalia fiind cele mai slabe, cu un scor de doar 8 puncte fiecare. Brazilia a inregistrat cea mai mare scadere in indice, scazand 5 puncte si 7 pozitii pana la o pozitie de 76. Scandalul Petrobras aflat in desfasurare a scos oamenii in strada in 2015 si inceputul procesului judiciar poate ajuta Brazilia sa stopeze coruptia. Cu toate acestea, in locuri precum Guatemala, Sri Lanka si Ghana, cetateni activisti au muncit din greu, in grupuri si pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupti, trimitand un mesaj puternic, care ar trebui sa incurajeze si pe altii sa ia masuri decisive in 2016.

"Coruptia poate fi invinsa daca lucram impreuna. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mita si a arunca lumina asupra intelegerilor secrete, cetatenii trebuie sa le spuna impreuna guvernelor lor ca s-au saturat. Indicele de Perceptie al Coruptiei 2015 arata clar ca coruptia ramane o problema in intreaga lume. Dar 2015 a fost si un an in care oamenii au iesit din nou in strada pentru a protesta impotriva coruptiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic catre cei de la putere: este timpul de a aborda marea coruptie", a declarat Jose Ugaz, presedintele Transparency International.

Marea coruptie este abuzul de putere la nivel inalt, care aduce beneficii celor putini in detrimentul celor multi si provoaca prejudicii grave si pe scara larga persoanelor si a societatii. De multe ori ramane nepedepsita.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Tarile din top au caracteristici cheie comune: un nivel ridicat de libertate a presei; accesul la informatii de buget astfel incat publicul stie unde vin banii si cum sunt cheltuiti; un nivel ridicat de integritate in randul persoanelor de la putere; sisteme judiciare care nu fac diferenta dintre bogati si saraci si care sunt cu adevarat independente de alte parti ale guvernului.

Pe langa conflicte si razboi, guvernare slaba, institutii publice slabe, cum ar fi politia si sistemul judiciar, precum si o lipsa de independenta in mass-media caracterizeaza tarile clasate cel mai jos.

Marile scaderi din ultimii patru ani includ Libia, Australia, Brazilia, Spania si Turcia. Marile cresteri includ Grecia, Senegal si Marea Britanie.

Indicele de Perceptie al Coruptiei este bazat pe opinii ale expertilor cu privire la coruptia din sectorul public. Scorurile tarilor pot fi ameliorate de un guvern deschis, unde publicul poate trage liderii la raspundere, in timp ce un scor sarac este un semn de luare de mita predominanta, de lipsa de pedeapsa pentru coruptie si de institutii publice care nu raspund la nevoile cetatenilor.

Citeste si:
Transparency International: R. Moldova este o "spalatorie" financiara
Transparency International:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.