Ministrii de Interne din UE, reuniti luni la Amsterdam, au exercitat presiuni asupra Atenei, pe care au invitat-o ferm sa faca mai mult pentru a controla intrarea migrantilor in Grecia, o tara pe care unii au amenintat-o cu excluderea din spatiul Schengen, relateaza Reuters online.

Potrivit unor date publicate vineri de Frontex, Agentia europeana pentru protectia frontierelor externe, 108.000 de migranti au sosit in Grecia in decembrie, totalul migrantilor in Grecia in 2015 ajungand astfel la 1,04 milioane - de cinci ori mai multi decat cu un an inainte. UE a adoptat anul trecut masuri financiare cu scopul de a ajuta Atena sa faca fata acestei situatii, insa numeroase state membre considera ca Guvernul grec nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor lor. Dintre cele cinci centre de inregistrare a migrantilor ("hot spots") pe care Atena urma sa le infiinteze, doar unul singur este operational in prezent.

"Daca nu putem proteja frontiera externa a UE, frontiera greco-turca, atunci frontiera externa Schengen va fi deplasata catre Europa Centrala", a avertizat ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner la sosirea la Amsterdam.

Spatiul Schengen de libera circulatie in Europa cuprinde 26 de state, dintre care 22 sunt membre UE. Sase tari au decis sa reintroduca - temporar - controale la frontiere. Este vorba despre Germania, Austria, Franta, Danemarca, Suedia si Norvegia. Aceste controale pot ramane in vigoare pana in mai.

Ministrul suedez de Interne Anders Ygeman a insistat ca aceste centre de inregistrare a migrantilor prevazute in Grecia si Italia sa nu ramana doar niste idealuri. "In fond, daca o tara nu-si indeplineste obligatiile, vom fi nevoiti sa-i limitam legaturile cu spatiul Schengen. Daca nu va controlati frontierele, acest lucru va avea consecinte asupra libertatii de miscare", a declarat el.

"Ajutorarea Greciei"

Excluderea unei tari din spatiul Schengen este posibila conform prevederilor articolului 26 al acordului. In ceea priveste o excludere a Greciei, Germania a evocat deja o asemenea idee anul trecut. Comisarul european pentru Migratii si Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos a subliniat insa ca aceasta posibilitate nu a fost discutata. "Nu s-a propus sau discutat asa ceva. Ceea ce ar trebui sa facem este sa gestionam mai bine controlul la frontierele externe. Este evident ca statele vizate trebuie sa faca mai mult si suntem aici pentru a le ajuta", a declarat el.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Ministrul luxemburgez s-a pronuntat impotriva unei excluderi a Greciei, iar omologul sau german Thomas de Maizière a declarat ca doreste ca spatiul Schengen sa ramana in situatia actuala, dar ca timpul preseaza.

Potrivit reglementarilor Schengen, verificarile temporare la frontierele interne pot sa fie prelungite pentru o perioada de cel mult doi ani.

Pentru ca aceasta dispozitie sa fie pusa in aplicare, statele UE este necesar sa convina - la recomandarea Comisiei Europene (CE) - asupra unor "insuficiente grave si persistente" in controalele la frontierele externe ale Schengen si care sa puna in pericol existenta insasi a Uniunii Europene.

Decizia este aprobata cu o majoritate calificata, de catre Consiliul European al celor 28 de sefi de stat si de guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.