Locuitori ai insulelor elene din Marea Egee care au participat la operatiuni de salvare si de gazduire a refugiatilor urmeaza sa fie propusi pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace, cu sustinerea Guvernului de la Atena, informeaza site-ul cotidianului The Guardian.

Dintre cei aproximativ 900.000 de imigranti care au ajuns in Europa in 2015, cei mai multi au fost primiti de locuitori ai insulelor elene din Marea Egee.

Localnicii, inclusiv pescari care si-au abandonat activitatea pentru a participa la operatiuni de salvare pe mare, sunt propusi decernarea Premiului Nobel pentru Pace. Membri ai cercurilor academice ai universitatilor Oxford, Princeton, Harvard, Cornell si Copenhaga pregatesc o solicitare formala de acordare a pretigiosului premiu localnicilor din insulele Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos si Leros.

Termenul-limita pentru nominalizari este 1 februarie, iar initiatorii planului s-au intalnit deja cu ministrul grec al Imigratiei, Yiannis Mouzalas, care a oferit sprijinul Guvernului de la Atena.

O petitie in favoarea nominalizarii lansata pe site-ul organizatiei Avaaz a fost semnata deja de 280.000 de persoane. "Pe insule elene indepartate, bunici au avut grija de copii in stare de soc, ajutandu-i sa adoarma linistiti, in timp ce profesori, pensionari si studenti au petrecut luni intregi oferind hrana, adapost, haine si confort refugiatilor care si-au riscat vietile pentru a scapa de razboi si de terorism", se arata in petitie.

Membrii cercurilor academice care adreseaza Comitetului Nobel pentru Pace rugamintea de acceptare a acestei nominalizari argumenteaza ca locuitori ai unei tari care se confrunta cu propria criza economica au dat dovada de "empatie si autosacrificiu", oferindu-le adapost in propriile case unor oameni ramasi fara adapost, bolnavi si raniti, scrie MEDIAFAX.

In decembrie 2015, imaginea cu militarul grec Antonis Deligiorgis salvand de la inec un refugiat din Eritreea in largul Insulei Rhodos a devenit ilustrativa pentru eroismul locuitorilor insulelor elene.

Doar persoanele si organizatiile sunt eligibile pentru Premiul Nobel, astfel ca, cel mai probabil, pentru decernarea distinctiei vor fi nominalizate "retelele de solidaritate" din insulele elene, adica grupurile de voluntari care au ajutat refugiatii.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.