Rusia trebuie sa inceteze sa se amestece direct sau indirect in conflictele din Georgia, Republica Moldova si Ucraina si sa nu mai interfereze cu aspiratiile lor europene, afirma Parlamentul European (PE) intr-un raport privind progresele reformelor din aceste tari, votat joi.

La un an dupa ratificarea Acordurilor de asociere si de liber schimb aprofundat si comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, eurodeputatii subliniaza reformele ramase pentru fiecare stat si "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina, informeaza un comunicat al PE.

In rezolutia care saluta progresele Georgiei, Moldovei si Ucrainei pe "calea pentru o integrare politica si economica mai mare cu Uniunea Europeana", deputatii cer Rusiei sa inceteze implicarea directa si indirecta in conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei. Ei subliniaza ca exporturile Georgiei catre UE au crescut cu 15%, iar ale Moldovei cu 62% in primul an si spun ca asteapta cresteri similare in privinta Ucrainei, precizand ca sprijinul financiar al UE trebuie sa fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

Deputatii sunt ingrijorati in privinta independentei puterii judecatoresti si a posibilelor amenintari la adresa pluralismului presei in Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizatiei media "Rustavi 2". Ei sprijina ideea de a trimite o misiune de experti UE pentru a supraveghea situatia.

Ei critica, de asemenea, "criteriile confuze" pentru numirea procurorilor si investigatorilor, precum si "presiunea disproportionata" asupra judecatorilor la Curtea Constitutionala a Georgiei, presiune confirmata de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei.

Deputatii europeni saluta de asemenea noul guvern al Republicii Moldova, care preia mandatul dupa mai mult de un an de blocaj in "instabilitate politica sistemica". Ei deplang furtul sumei de un miliard de euro din sistemul bancar moldovean si cer ca vinovatii sa fie adusi in justitie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Pe de alta parte, eurodeputatii condamna suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar in momentul in care acordul de liber schimb intre UE si Ucraina intrase in vigoare. Ei deplang "restrictiile comerciale severe" privind exporturile Ucrainei catre Rusia si exprima ingrijorare privind blocajul economic si financiar al Ucrainei, reiterand nevoia unei asistente financiare suplimentare din partea UE. Deputatii cer statelor membre sa evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.

Parlamentarii europeni asteapta ca liderii Ucrainei sa isi respecte angajamentele de a lupta impotriva coruptiei "endemice", care ramane cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reforma.

Deputatii "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE si Ucraina si "au incredere ca decizia poporului olandez va fi luata pe baza meritelor acordului, recunoscand efectele concrete asupra UE si Olandei in special".

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.