13.875 de cetateni au semnalat, in anul 2015, posibile actiuni teroriste, numarul acestora fiind de trei ori mai mare fata de anul precedent, in contextul atentatelor de la Paris, din ianuarie si noiembrie 2015, precizeaza SRI.

13.875 de cetateni au semnalat, anul trecut, posibile actiuni teroriste, activitati de propaganda islamist-extremista in mediul virtual, comportamente suspecte si aspecte considerate de catre apelanti ca fiind relevante in contextul fluxului de migranti proveniti din zone de conflict, precum Siria, dar si interesul unor persoane de a comercializa substante radioactive, precizeaza SRI, la solicitarea MEDIAFAX, in urma analizei apelurilor primite la numarul TELVERDE AntiTerorist, pus la dispozitia cetatenilor.

Din cele 13.875 de apeluri telefonice inregistrate pe parcursul anului 2015, doar 58 de apeluri au continut indicii cu potential relevant in domeniul antiterorism, iar dintre acestea, in 20 de cazuri SRI a dispus aprofundarea masurilor de verificare si solutionare, inclusiv prin cooperare interinstitutionala in cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), potrivit sursei citate.

De regula, tendinta de crestere a numarului de apeluri telefonice se manifesta in situatii de criza terorista, iar atentatele teroriste de la Paris din 7-11 ianuarie si 13 noiembrie 2015 au dus la triplarea numarului de sesizari telefonice din partea populatiei, in comparatie cu lunile ianuarie si noiembrie ale anului 2014, care nu au fost marcate de atentate teroriste in Europa, a explicat SRI.

Apelurile la TEL VERDE AntiTerorist sunt, in cea mai mare parte, efectuate de catre barbati, potrivit sursei citate.

Indicii cu potential relevant care ar putea ajuta SRI sa previna sau sa combata acte teroriste apartin, in general, persoanelor cu varste cuprinse intre 20-35 ani, cu studii medii sau studenti.

Potrivit sursei citate, apelurile cu potential relevant sunt efectuate si de persoane cu studii superioare, in activitate sau pensionari, chiar daca nu au o frecventa constanta.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

In toate cazurile, identitatea apelantului este protejata.

„Nivelul amenintarii teroriste in Europa este la cote maxime, atentatele din Paris confirmand prezenta operationala a Daesh in Europa si confruntarea deschisa cu statele europene. Atacurile teroriste din Paris – cele mai grave din istoria Frantei – ies din tiparele obisnuite si avertizeaza asupra unei tendinte de import in arealul civil din Occident a confruntarilor de tip militar, specifice teatrelor de conflict”, potrivit SRI.

In prezent, organizatia Daesh dispune de o masa de manevra constituita din tineri islamisti radicalizati sub impactul ideologiei „califatului” si sanctionarii Occidentului, motivati si capabili sa deschida un front de confruntari in Europa, explica SRI.

In acest context, exista un risc major ca actiuni similare celor de la Paris sa fie luate in calcul de sustinatori Daesh, care sunt mobilizati si de mesajele si indemnurile razboinice lansate in mediul virtual de aceasta organizatie.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

Tintele vizate cu prioritate sunt in continuare statele vest-europene activ si direct implicate in operatiunile Coalitiei Internationale impotriva Daesh in Siria si Irak.

Desi Romania nu a fost vizata de amenintari directe privind organizarea de atentate, coordonate sau inspirate de Daesh exista, insa, un potential al amenintarii din partea organizatiei, in contextul angajamentelor externe ale Romaniei si a retoricii Daesh, care a nominalizat Romania ca teritoriu ce trebuie recucerit si inclus in califat, mai arata sursa citata.

Astfel, nu doar institutiile si persoanele juridice din componenta SNPCT, dar si persoanele fizice care au cunostinta despre date si indicii privind comiterea, favorizarea ori finantarea actelor de terorism, au urmatoarele obligatii: (1) sa sesizeze, de indata, autoritatile competente in domeniu; (...) (3) sa acorde sprijinul necesar indeplinirii atributiilor pe linia prevenirii si combaterii terorismului, la solicitarea autoritatilor competente”, potrivit Legii nr.535 din 2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Citeste si:
Prințul Paul-Philippe al României a fost eliberat din închisoarea...
Prințul Paul-Philippe al...

TEL VERDE pus la dispozitia populatiei din anul 2004, de catre SRI, „este un instrument complementar care contribuie la prevenirea manifestarilor fenomenului terorist, inclusiv cele de sprijin ale acestuia (propaganda, prozelitism, radicalizare, finantare, logistica), pe de o parte, iar, pe de alta parte, ofera o noua posibilitate de receptionare post-factum a unor date despre incidente sau situatii de criza terorista”, arata informatiile oferite de SRI.

TEL VERDE AntiTerorist poate fi apelat de cetatenii care au cunostinta sau detin indicii despre persoane care manifesta interes pentru procurarea de substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste, care confectioneaza, detin, transporta, manipuleaza ilegal, armament, munitii, substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Viena, Paris și Shanghai reduc iluminarea pe timp de noapte
Viena, Paris și Shanghai...

De asemenea, prezenta repetata sau prelungita a unor persoane neautorizate in zona unor obiective care ar putea constitui tinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice straine, sedii ale unor institutii internationale), precum si tendinta unor persoane de a fotografia sau filma obiective care sunt supuse unor restrictii privind aceste activitati sau stationarea indelungata si nejustificata a unor autoturisme in apropierea unor zone de importanta deosebita, misiuni diplomatice sau alte locuri in care prezenta populatiei este numeroasa sunt aspecte care pot fi aduse in atentia SRI, prin intermediul TelVerde.

Interesul unor persoane pentru studierea insistenta a unor locuri aglomerate precum gari feroviare sau de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale si chestionarea nejustificata in legatura cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de functionare al unor institutii, momente ale zilei de maxima aglomeratie, momentul schimbarii personalului care asigura paza la ambasade), ar putea indica posibile amenintari teroriste.

Un alt aspect care ar trebui sa trezeasca ingrijorari in randul cetatenilor este si interesul crescut al unor persoane pentru studierea insistenta a cailor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fara a avea motive plauzibile in acest sens, potrivit SRI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.