Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro, avertizeaza presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Avem la dispozitie doua luni pentru a aduce sub control situatia imigratiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica functionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criza precum prabusirea Schengen", a declarat Donald Tusk, citat de ziarul La Repubblica.

Preocupari similare a exprimat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "In acest moment, exista risc asupra Schengen, maine vor aparea intrebari referitoare la necesitatea de a avea o moneda comuna: Uniunea Europeana este amenintata la baza, iar noi abia daca ne dam seama de acest lucru", a spus Juncker. Fondul Monetar International a recomandat Uniunii Europene "sa integreze imigrantii pe piata muncii si sa obtina in viitor beneficii economice".

"In Europa, unde valul de refugiati ridica semne de intrebare privind capacitatea de absortie pe piata muncii si unde sunt supuse testelor sistemele politice, sunt esentiale actiuni politice care sa favorizeze integrarea imigrantilor pe piata muncii, pentru atenuarea preocuparilor referitoare la excluziunea sociala si a costurilor fiscale pe termen lung si pentru deblocarea potentialelor beneficii pe termen lung legate de fluxul de refugiati", se arata intr-un raport al FMI citat de La Repubblica.

In urma cu cateva zile, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertiza ca cetatenii Uniunii Europene vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.