Cetatenii romani aflati in strainatate vor putea obtine, in maximum 10 zile si parcurgand o procedura mai simpla, documente cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar, dupa ce Guvernul a modificat legislatia in acest sens, printr-o Ordonanta adoptata marti.

"Cetatenii romani aflati in strainatate vor putea primi, din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei, adeverinte cu valoarea juridica a unor certificate de cazier juridic intr-un termen maxim de 10 zile din momentul solicitarii, iar durata de valabilitate a acestor adeverinte este de sase luni", a declarat, marti, purtatorul de cuvand al Guvernului, Dan Suciu.

Astfel, romanii aflati in strainatate vor avea la dispozitie o procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC). SIMISC face parte din amplul proces de informatizare si modernizare a prestarii tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscuta sub denumirea „E-cons”, ce integreaza mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.

Potrivit sursei citate, reglementarile adoptate reprezinta primul pas pentru facilitarea obtinerii simplificate a cazierului judiciar de catre cetatenii romani din strainatate. Operationalizarea procedurii necesita ulterior parcurgerea a inca doua proceduri: adoptarea unei hotarari a Guvernului privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite in activitatea de cazier judiciar (in vederea introducerii modelului de adeverinta cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberata de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate) si incheierea unui protocol de cooperare intre MAE si MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor doua institutii.

La nivelul MAE, procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar va deveni accesibila dupa operationalizarea SIMISC.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.