Uniunea Europeana (UE) va discuta saptamana aceasta oportunitatea impunerii unor noi sanctiuni Iranului, in urma ultimelor teste de rachete balistice, a declarat luni, in timpul unei vizite la Abu Dhabi, ministrul francez de Externe Laurent Fabius pentru Reuters.

"Trebuie sa comparam sistemele american si european, sa vedem daca trebuie sa fie impuse sau nu noi sanctiuni, iar acest exercitiu va avea loc saptamana aceasta", a declarat ministul.

Iranul, care a obtinut in acest weekend o ridicare a sanctiunilor ce i-au fost impuse in legatura cu programul sau nuclear, a procedat pe 21 noiembrie la un nou test al unei rachete ballistice cu raza medie de actiune, incalcand rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, au declarat luni oficiali americani.

Republica islamica efectuase deja, in octombrie, un test balistic.

Problema rachetelor balistice este separata de dosarul nuclear.

Statele Unite au sanctionat duminica 11 societati si persoane care ar fi implicate in programul iranian al rachetelor balistice. "Programul rachetelor balistice al Iranului reprezinta o grava amenintare la adresa securitatii in regiune si in lume si va continua sa faca obiectul unor sanctiuni internationale", a declarat subsecretarul insarcinat cu lupta impotriva terorismului si informatiile secrete financiare Adam Szubin.

Laurent Fabius, care a anuntat ca va efectua marti o vizita la Riyadh pentru a se intalni cu regele Salman si alti reprezentanti ai monarhiei sunnite saudite, a declarat ca Franta doreste sa atenueze tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran. Ministrul apreciaza ca Parisul, unde este asteptat saptamana viitoare presedintele Hassan Rohani, are un rol de jucat in obtinerea unei "dezescaladari a presiunii".

Executia pe 2 ianuarie, in Arabia Saudita, a unui demnitar siit, seicul Numr al-Nimr, urmata de manifestatii antisaudite in Iran, a crescut la un nivel fara precedent tensiunile deja mari intre cele doua puteri regionale, care se livreaza de ani de zile unor razboaie prin procura, scrie MEDIAFAX.

"Atunci cand are loc o escaladare, nu este un lucru bun pentru nimeni. Insa noi discutam cu toata lumea si, in acelasi timp, ne mentinem pozitia in favoarea securitatii si pacii", a insistat Fabius.

Indoieli cu privire la negocierile siriene

In dosarul sirian, ministrul francez s-a declarat in incapacitate de a confirma ca negocierile care urmeaza sa se deschida pe 25 ianuarie la Geneva, sub egida ONU, ar avea loc. Este "foarte dificil" ca opozantii sirieni moderati sa participe la aceste discutii, in contextul in care sunt bombardati, a subliniat el.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

In cursul unei vizite la Paris, saptamana trecuta, Riad Hijab, coordonatorul opozitiei siriene, a avertizat ca nu va fi posibila nicio negociere cu Damascul atat timp cat populatia este bombardata. "Evident, speram ca aceste negocieri vor avea loc, dar trebuie sa se raspunda anumitor probleme", a declarat Fabius, evocand masuri menite sa stabileasca increderea intre participanti - precum oprirea bombardarii civililor si ridicarea asedierii unor orase siriene.

"Va fi foarte dificil ca opozitia moderata sa participe la aceste negocieri in timp ce este bombardata", a insistat ministrul francez.

Consiliul opozitiei siriene, format luna trecuta la Riyadh in vederea supervizarii negocierilor, urmeaza sa se reuneasca din nou, saptamana aceasta, in capitala saudita, pentru a-si stabili pozitia. "O decizie ar putea fi luata in trei-patru zile", a declarat pentru Reuters George Sabra, unul dintre membrii acestui Consiliu.

Citeste si:
Alegeri Iran. Rouhani, indem catre cetatenii iranieni: Sa nu-i permita
Alegeri Iran. Rouhani, indem...

Alt reprezentat al opozitiei a subliniat, sub protectia anonimatului, ca acest Consiliu vrea "negocieri fructuoase" si nu ca cele de la Geneva, in 2014, care s-au incheiat prematur, dupa doua sesiuni de discutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.