Femeile imigrante care vin in Europa sunt supuse actelor de violenta si hartuirii sexuale in fiecare etapa a calatoriei lor, sustine un raport al Organizatiei Internationale Amnesty, citat de agentia de presa AP.

In cadrul studiului efectuat de organizatia umanitara, publicat luni, au fost intervievate, luna trecuta, 40 de femei si fete care au ajuns in Germania si Norvegia, dupa ce au plecat din Turcia spre Grecia, parcurgand apoi ruta balcanica. Femeile si fetele care au calatorit singure sau au fost acompaniate de copii au declarat ca s-au simtit amenintate in special in Ungaria, Croatia si Grecia, unde au fost obligate sa doarma impreuna cu sute de barbati refugiati. Printre cele intervievate, s-au aflat si refugiate din Irak si Siria.

Majoritatea imigrantilor care vin spre Europa sunt barbati, ceea ce transforma femeile in tinte vulnerabile, sustine organizatia umanitara. Femeilei din taberele de imigranti au declarat ca au fost nevoite sa foloseasca aceleasi bai ca barbatii, iar unele au marturisit ca s-au abtinut sa consume alimente sau lichide pentru a evita sa mearga la toaleta. Studiul nu trateaza separat incidentele privitoare la hartuiri sexuale de cele care implica acte de violenta generala. O femeie de 22 de ani din Irak a declarat pentru Amnesty ca un agent de securitate din Germania i-a oferit haine pentru a petrece, in schimb, timp in intimitate cu el.

Personalul umanitar acuza ca este dificila prevenirea actelor de violenta din cauza sistemelor ad hoc de primire si inregistrare a imigrantilor.

"Una dintre provocarile cu care ne confruntam este ca ii ia prea mult timp comunitatii internationale, si aici ma refer la guverne, sa se trezeasca in fata acestei crize si sa realizeze ca nu este ceva ce isi doreste", a indicat Jenny Becker, responsabil pe probleme de protectie in cadrul Comitetului International de Salvare din insula Lesbos din Grecia, una dintre cele afectate regiuni de criza migratiei, care se confrunta zilnic cu veniri de ordinul miilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.