Papa Francisc a denuntat toate violentele de inspiratie religioasa in timpul vizitei sale de duminica la principala sinagoga din Roma, aratandu-se solidar fata de cea mai veche comunitate evreiasca din diaspora, in semn de preietenie interreligioasa, intr-o perioada marcata de atacuri islamiste.

In timpul acestei vizite, Papa Francisc a respins toate formele de antisemitism si a facut apel la "prudenta maxima" si interventie rapida pentru a preveni un alt Holocaust, relateaza Associated Press in pagina online. "Violenta omului impotriva omului este in contradictie cu fiecare religie care este demna de numele sau, in special cu cele trei religii monoteiste", a spus Papa Francisc, referindu-se la crestinism, iudaism si islam.

"Fiecare fiinta umana, in calitate de faptura a lui Dumnezeu, este fratele nostru indiferent de originile sale sau de credinta sa religioasa", a adaugat acesta.

Opiniile sale au fost impartasite de membrii comunitatii evreiesti, ca semn de prietenie interreligioasa in fata extremismului musulman. "Astazi, trista noutate este ca dupa doua secole de dezastre produse de nationalism si ideologii, violenta a revenit si este alimentata si justificata de viziuni fanatice inspirate de religie", i-a spus Papei rabinul-sef al Romei, Riccardo Di Segni.

"O intalnire pacifista intre diferite comunitati religioase, ca aceasta care are loc astazi la Roma, este un semn foarte puternic al luptei impotriva invaziei si abuzului de violenta religioasa".

Papa Francisc a reamintit ca in timpul Holcaustului, sase milioane de evrei au fost "victimele celui mai inuman barbarism, comis in numele unei ideologii care a avut drept scop sa il inlocuiasca pe Dumnezeu cu omul".

Papa Francisc a salutat cateva mii de imigranti adunati in Piata Sfantul Petru, in cadrul marcarii unei Zile a Refugiatilor de catre Biserica Catolica. Acesti oameni poarta in ei "o istorie, o cultura si valori pretioase", a spus Suveranul Pontif duminica, indemnandu-i sa nu renunte la speranta.

Papa a indemnat in mod repetat statele europene sa primeasca oameni care fug din calea razboiului si saraciei.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Francisc a devenit duminica, dupa intalnirea cu migrantii, cel de al treilea papa din istoria Vaticanului care a vizitat principala sinagoga din Roma. Rabinul sef al Romei, Ricardo Di Segri, a declarat ca aceasta vizita este considerata un semn al imbunatatirii relatiilor, in ultimii 50 de ani, intre evrei si catolici.

Aceasta vizita are loc in contextul in care Europa, Africa si Orientul Mijlociu sunt tintele unor atacuri extremiste, condamnate in mod repetat de Suveranul Pontif, mai ales ca atentatele au fost deseori indreptate impotriva crestinilor si minoritatilor religioase, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.