Sanctiunile internationale impuse Iranului vor fi ridicate sambata, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) isi prezinta raportul final asupra programului nuclear iranian controversat, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, relateaza Reuters online.

Zarif a sosit la Viena sambata, unde AIEA urmeaza sa publice un raport prin care sa confirme ca Iranul si-a indeplinit angajamentele asumate in cadrul acordului in dosarul nuclear incheiat anul trecut, declansand astfel "Ziua Implementarii" si ridicarea progresiva a sanctiunilor.

"Astazi (sambata), odata cu publicarea raportului directorului AIEA, acordul (in dosarul) nuclear va fi implementat, dupa care vor fi facute declaratii comune in vederea anuntarii inceperii acordului", a declarat Zarif, citat de agentia de stat Irna. Raportul, in cazul in care va fi publicat, va marca consumarea acordului de la 14 iulie 2015. Potrivit textului, Iranul a fost de acord sa-si limiteze programul atomic in schimbul ridicarii anumitor sanctiuni care i-au fost impuse de catre Uniunea Europeana (UE), Statele Unite si ONU, ceea ce va permite investitii in valoare de miliarde de dolari in Republica islamica.

"Astazi (sambata) este o zi buna pentru poporul iranian, iar sanctiunile vor fi ridicate astazi (sambata)", a spus Zarif, citat de Isna.

Seful diplomatiei iraniene urmeaza sa se intalneasca sambata cu omologii sai american John Kerry si europeana Federica Mogherini si cu directorul AIEA Yukiya Amano.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.