Numarul de imigranti evrei care au venit in Israel din Europa de Vest, in cursul anului 2015, a atins cote maxime ca urmare a atacurilor antisemite, sustine o organizatie non-profit, in conditiile in care comunitatea evreiasca din Franta se confrunta cu atacuri serioase.

Peste 9.800 de cetateni evrei din Europa de Vest au imigrat in Israel in anul 2015, cel mai mare numar inregistrat vreodata, reprezentand o crestere cu 10 % fata de cel inregistrat in 2014 si aproape dublu fata cel din 2013, sustine Jewish Agency, care lucreaza cu Guvernul israelian.

Majoritatea acestora provin din Franta, in numar de 8.000, unde atacurile antisemite din ce in ce mai frecvente au scazut nivelul de siguranta al comunitatii evreiesti din Franta, a treia din lume, ca numar de membri. Saptamana aceasta, un adolescent a atacat cu maceta un profesor evreu in orasul Marseille din sudul Frantei, ceea ce a determinat conducatorii comunitatilor evreiesti locale sa solicite membrilor sai nu mai poarte kippa pentru a fi in siguranta, scrie MEDIAFAX.

Circa 800 de imigranti evrei provin din Marea Britanie, fiind urmati de cei din Italia si Belgia.

"Faptul ca un numar-record de europeni evrei simt ca Europa nu mai este casa lor ar trebui sa traga un semnal de alarma liderilor europeni si sa fie un apel la trezire pentru cei care sunt preocupati de viitorul Europei", a acuzat presedintele agentiei, Natan Sharansky. Potrivit expertilor, comunitatile de evrei nu s-au mai simtit atat de amenintate de la Al Doilea Razboi Mondial, cand sase milioane de evrei au fost ucisi in Holocaustul nazist.

Evreii au fost tinta atacurilor in Belgia, Danemarca si in alte tari europene, dar in Franta situatia este mult mai grava. Evreii au raportat din ce in mai mai des ca au fost agresati si intimidati, mai ales de musulmani extremisti. Desi unele atacuri au avut la baza indignarea fata de politicile israeliene impotriva palestinienilor, majoritatea au fost de natura antisemita. Comunitatea evreiasca din Franta compusa din 500.000 de membri este cea mai mare din Europa. Scolile evreiesti si sinagogile sunt adeseori pazite de militari inarmati. Desi evreii reprezinta 1% din populatia Frantei, autoritatile franceze spun ca peste 50% dintre atacurile rasiste din 2014 i-au vizat pe evrei.

"Fiecare evreu de oriunde ar trebui sa poata trai in siguranta si sa se bucure de protectia autoritatilor. Felicit guvernul Frantei si alte guverne din Europa pentru pozitia pe care au luat-o fata de aceasta problema", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu. "De asemenea, fiecare evreu trebuie sa stie ca are o casa in Israel. (...) Si acelasi lucru e valabil si daca vor sa poarte kippa. Au un drept, ar trebui sa se bucure de acest drept de a purta kippa", a adaugat premierul israelian.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.