Presedintia moldoveana nu a anuntat daca a primit o noua propunere de premier joi, pana la pranz, cand a expirat un ultimatum pe care Nicolae Timofti l-a dat miercuri majoritatii parlamentare sa desemneze alt candidat pentru functia de premier, in locul lui Vlad Plahotniuc.

"Presedintele Nicolae Timofti propune majoritatii parlamentare identificarea altui candidat la functia de prim-ministru, care s-ar incadra in criteriile de integritate enuntate, si informarea sefului statului cu privire la acest candidat, prin procedura legala, pana pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00", anuntat presedintia miercuri, dupa ce seful statului a respins candidatura lui Plahotniuc.

Pana la expirarea ultimatumului, serviciul de presa al presedintiei nu anuntase daca Timofti a primit alta propunere, potrivit site-lui Unimedia.info. Reprezentantii Partidului Democrat (PDM) nu au putut fi contactati pentru a spune daca prezint alt candidat, precizeaza site-ul.

O majoritate de 56 de deputati anunta miercuri ca va prezenta in mod repetat candidatura lui Plahotniuc la functia de premier.

Majoritatea se destrama

De asemenea, doi deputati din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Mihaela Spataru si George Mocanu, au anuntat ca isi retrag semnaturile de pe lista care constituie majoritatea parlamentara si ca o parasesc, potrivit postului ProTV Chisinau.

Usatii vrea ca Timofti sa fie demis in Parlament

Pe de alta parte, serviciul de presa al Parlamentului a anuntat ca joi nu este prevazuta o sedinta plenara, potrivit Unimedia. Anuntul a fost facut dupa ce presedintele Partidului Nostru Renato Usatii a evocat, miercuri, intr-o emisiune televizata, o eventuala sedinta extraordinara a Legislativului.

Usatii a sugerat ca sedinta ar fi putut sa fie organizata cu scopul de a-l demite pe seful statului, Nicolae Tinofti.

Sapte deputati PLDM ameninta ca parasesc majoritatea

Pe de alta parte, daca PDM nu isi schimba candidatul la functia de premier pana joi, la ora 14.00 (14.00, ora Romaniei), cei sapte deputati PLDM isi retrag semnaturile de pe declaratia de constituire a majoritatii parlamentare, a amenintat liderul grupului liberal-democrat Ion Balan.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Noi, cei sapte deputati PLDM i-am anuntat pe colegii nostri din PDM ca ne vom retrage semnaturile daca, pana (joi) la ora 14.00, nu va fi schimbat candidatul la functia de premier", a declarat Balan pentru Unimedia.info. Aliona Gota, unul dintre cei sapte deputati liberal-democrati care a semnat pentru crearea majoritatii parlamentare a anuntat deja ca-si retrage semnatura.

Dodon nu sustine o demitere a lui Timofti de teama "unionistilor"

De asemenea, Partidul Socialistilor (PSRM) nu va sustine nicio initiativa de demitere a sefului statului, chiar daca este de parere ca Nicolae Timofti nu merita sa ocupe aceasta functie, iar parlamentarii formatiunii nu vor participa la nicio sedinta a Legislativului in ianuarie, a declarat liderul formatiunii, Igor Dodon.

Dodon a salutat decizia de miercuri a lui Timofti de a respinge candidatura lui Plahotniuc la functia de premier.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

"Salutam decizia domnului Timofti de a respinge candidatura lui Plahotniuc la functia de prim-ministru. Doar alegerile anticipate sunt o solutie. Noi am cerut, in ultimii ani, demisia lui Timofti. Consideram, in continuare, ca Timofti nu merita acest fotoliu. Insa nu vom vota acum nicio initiativa de demitere a lui Timofti. Consideram ca demisia lui Timofti acum ar deschide calea unionistilor pentru urmatorii trei ani", a declarat Dodon. Liderul PSRM a anuntat ca socialistii vor organiza sambata o actiune de protest, de amploare, prin care vor cere dizolvarea Parlamentului si organizarea unor alegeri anticipate.

"Pentru a ne asigura obiectivul, sambata, la ora (locala) 12.00 (12.00, ora Romaniei), PSRM va organiza o actiune de protest cu genericul dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate", a spus el. Manifestatia urmeaza sa aiba loc in fata sediului Parlamentului si in "oraselul protestatrilor".

Citeste si:
Dacian Ciolos a fost decorat de presedintele moldovean Nicolae Timofti
Dacian Ciolos a fost decorat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.