Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut o extindere in putere si in dimensiune a arsenalului nuclear al tarii sale, a informat, miercuri, presa de stat, la o saptamana dupa ce un test nuclear efectuat de Coreea de Nord a atras condamnari din partea vecinilor sai si a SUA.

"Kim a facut apel la consolidarea atat la nivel calitativ cat si la nivel cantitativ a fortei nucleare, capabile sa efectueze atacuri nucleare asupra Statelor Unite, conduse de imperialisti oricand si oriunde...daca acestea incalca suveranitarea DPRK (n.r. Republicii Populare Democrate Coreeane) si daca lanseaza provocari", a anuntat agentia oficiala de stat, KCNA. Agentia a mai comunicat ca presedintele Coreei de Nord "a fixat in continuare sarcinile importante care trebuie indeplinite in scopul consolidarii fortei nucleare" si ca acesta a solicitat "detonarea unei bombe cu hidrogen mai puternice in viitor".

Kim a vorbit la o ceremonie dedicata premierii savantilor si a altor persoane care s-au aflat in spatele testului nuclear de saptamana trecuta. In luna aprilie, Wall Street Journal a anuntat ca expertii chinezi in energie nucleara au emis avertismente asupra faptului ca statul nord-coreean ar putea avea 20 de focoase nucleare si capacitatea de a produce suficient uraniu de calitate militara pentru a-si dubla arsenalul pana in 2016.

Coreea de Nord a efectuat saptamana trecuta cel de-al patrulea test nuclear, desi Statele Unite si expertii internationali se indoiesc ca regimul de la Phenian a testat vreo bomba cu hidrogen, intrucat explozia sa a fost aproape la fel de puternica precum aceea generata de un test cu bomba atomica, efectuat in 2013.

Marti, Camera Reprezentantilor din Statele Unite a votat aproape in unanimitate pentru adoptarea legii care ar extinde sanctiunile asupra programului nuclear al Coreei de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.