Rusia doreste sa lupte impotriva terorismului alaturi de restul lumii, a spus presedintele Vladimir Putin intr-un interviu publicat luni, acuzand din nou Vestul de exacerbarea crizelor internationale care au contribuit la evolutia acestui fenomen.

"Ne confruntam cu amenintari comune si dorim in continuare ca toate statele, atat in Europa cat si in intreaga lume, sa isi uneasca eforturile pentru a combate aceste amenintari, si inca ne luptam pentru acest lucru", a spus Putin intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild.

"Nu ma refer doar la terorism, ci si la infractiuni, trafic de persoane, probleme privind protectia mediului si multe alte provocari comune", a spus acesta.

"Cu toate acestea, asta nu inseamna ca noi suntem cei care ar trebui sa fie de acord cu tot ceea ce decid altii privind aceste chestiuni sau altele", a adaugat Putin. Fortele aeriene ruse ataca tinte in Siria, autoritatile de la Moscova sustinand ca aceste raiduri au rolul de a combate reteaua terorista Stat Islamic, careia i s-au alaturat mii de cetateni rusi. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca a atacat pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident, insa autoritatile de la Moscova neaga acuzatiile, sustinand ca Rusia a atacat doar pozitii ale gruparii Stat Islamic.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Rusia nu s-a alaturat acestei coalitiii, iar autoritatile de la Washington si aliatii lor spun ca raidurile aeriene ruse au doar rolul de a-l ajuta pe presedintele Bashar al-Assad sa ramana la putere.

Putin a spus ca interventiile anterioare militare ale Occidentului in Irak si Libia au contribuit la un progres al terorismului in aceste state si in alte parti ale lumii, reiterand ceea ce a declarat in cadrul Adunarii Nationale a NATO, in luna septembrie. El a aratat ostilitate fata de extinderea NATO catre frontierele Rusiei dupa caderea Uniunii Sovietice, in anul 1991, si fata de ridicarea unui scut anti-racheta de catre Statele Unite, acuzand ca expansiunea Vestului dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial exacerbeaza criza internationala.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Putin a cerut in repetate randuri inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici in 2014. In februarie anul trecut, Franta, Germania, Rusia si Ucraina au convenit asupra unui set de intelegeri de pace, cunoscute sub numele de acordurile de la Minsk, care au ajutat la incheierea razboiului intre separatistii pro-rusi si trupele guvernamentale in sud-estul Ucrainei.

Insa o clauza-cheie a acodrului de pace, care prevede o noua Constitutie a Ucrainei care respecta autonomia regiunilor populate de rebeli, ramane nestabilita, a spus Putin.

"Toata lumea spune ca acordurile de la Minsk trebuie sa fie implementate si ca apoi problema sanctiunilor ar putea fi reanalizata", a declarat Putin pentru Bild, referindu-se la sanctiunile Occidentului impuse Rusiei.

"Acest lucru incepe sa semene cu teatrul absurdului, pentru ca tot ceea ce este esential care trebuie facut cu privire la implementarea Acodrului de la Minsk se afla in responsabilitatea actualelor autoritati de la Kiev", a continuat presedintele Rusiei.

Citeste si:
În ce condiții ar putea intra Belarusul în război cu Ucraina. „Nu...
În ce condiții ar putea intra...

Putin a atras atentia asupra unei clauze in Acordul de Pace in care i s-a cerut Ucrainei sa introduca reforma constitutionala pana la finalul anului trecut, numind aceasta clauza "aspectul-cheie in procesul de reglementare".

In ceea ce priveste aria economica, Putin a recunoscut ca economia tarii a fost lovita dur de scaderea pretului petrolului, insa a spus, de asemenea, ca acest lucru prezinta si o latura pozitiva, in masura in care ar forta Rusia sa isi imbunatateasca structura finantelor publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.