Printesa Cristina a Spaniei si sotul ei sunt judecati incepand de luni intr-un grav dosar de coruptie, care a indignat tara si a patat reputatia monarhiei.

Cristina, mama in varsta de 50 de ani a patru copii, este primul membru al familiei regale care se confrunta cu acuzatii penale la tribunal, de cand a fost reinstalata monarhia dupa moartea, in anul 1975, a dictatorului Francisco Franco. Procesul printesei si al celorlati 17 acuzati, printre care si sotul ei, fostul jucator olimpic de handbal Inaki Urdangarin, a inceput luni dimineata la un tribunal din orasul Palma de Mallorca, pe insula Mallorca, unde membrii casei regale au o casa de vacanta.

Cazul vizeaza afacerile suspecte ale Institutului Noos, o organizatia caritabila cu sediul in Palma, pe care Urdangarin a prezidat-o in perioada 2004-2006. Acesta si fostul sau partener de afaceri Diego Torres sunt suspectati ca au sustras 6,2 milioane de euro din fondurile platite organizatiei de doua Guverne regionale, care ar fi trebuit folosite in organizarea unor evenimente, inclusiv sportive.

Urdangarin este acuzat ca s-a folosit de legaturile sale cu Casa Regala pentru a asigura, in absenta unor licitatii, incheierea unor contracte care implica sume mari de bani si pentru a deturna o parte din fonduri in conturile firmei Aizoon, pe care a condus-o alaturi de sotia sa si care i-a asigurat un stil de viata extravagant, scrie MEDIAFAX.

Urdangarin si Cristina sunt suspectati ca s-au folosit de Aizoon pentru cheltuieli personale, inclusiv lucrari la resedinta cuplului din Barcelona, calatorii in Parcul National sud-african Kruger, lectii de dans si carti Harry Potter, care au redus profitul impozabil al firmei, potrivit acuzatiilor depuse in instanta. Cristina a fost acuzata de evaziune fiscala, iar sotul acesteia, de mai multe infractiuni grave cum ar fi delapidare, trafic de influenta, falsificare de documente, spalare de bani si frauda fiscala.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Daca va fi condamnata, aceasta risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la opt ani, iar sotul ei, peste 19 ani de detentie. In timpul unei audieri preliminare care a avut loc in februarie 2014, ea a declarat in fata tribunalului ca isi iubeste sotul si ca are incredere in el in administratea finantelor familiei. Ea oferit in repetate randuri raspunsul "nu stiu" la intrebari.

Scandalul de coruptie si problemele de sanatate l-au determiant pe tatal Cristiei, Juan Carlos, care a ajutat la tranzitia armonioasa a tarii spre democratie din anii 1970, dupa dictatura lui Franco, sa abdice in 2014 in favoarea fiului sau Felipe.

Regele Felipe al VI-lea a adoptat noi reguli care le interzic membrilor familiei regale sa lucreze pentru companii private si a cerut un audit extern pentru conturile Palatului.

Anul trecut, el le-a retras Cristinei si sotului ei titlurile de Ducesa si Duce de Palma, pe care Juan Carlos le-a acordat celor doi in momentul in care s-au casatorit, in anul 1997.

Citeste si:
Principesa Margareta şi Principele Radu vor efectua o vizită la...
Principesa Margareta şi...

Torres, fostul partener de afaceri al lui Urdangarin, a insistat ca Juan Carlos si consilierii lui au monitorizat indeaproape activitatile Institutului Noos si au oferit sfaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.