Venezuela a intrat intr-o criza institutionala, provocata de confruntarea intre Guvernul lui Nicolas Maduro si opozitie, dupa ce antichavistii au preluat conducerea Parlamentului, in contextul in care tara infrunta deja puternice probleme economice, relateaza AFP online.

Dupa instalarea noii Adunari, alese pe 6 decembrie, prima zi de activitate parlamentara, miercuri, s-a transformat intr-o infruntare intre Legislativ si Executiv.

In semn de sfidare a puterii chaviste (de la numele fostului presedinte Hugo Chavez), care a dominat scena politica din 1999 incoace, coalitia opozitiei, reunita sub numele de Masa Unitatii Democratice (MUD), a ignorat decizia Tribunalului Suprem de Justitie (TSJ) si a investit trei noi deputati antichavisti care erau suspendati.

Detinand de-acum 112 dintre cele 167 de mandate in Parlamentul unicameral al Venezuelei, MUD revendica o majoritate de doua treimi care ii permite sa convoace un referendum, sa creeze o Adunare Constituanta si eventual sa-l indeparteze pe presedintele Nicolas Maduro de la putere printr-o reducere a duratei mandatului, scrie MEDIAFAX.

Opozitia si-a prezentat calendarul, prin care isi acorda un termen de "sase luni" pentru a-l indeparta pe Maduro de la putere pe cale constitutionala. Ea intentiona sa-si continue lucrarile in Adunare, joi, prin examinarea unei legi de amnistiere a celor 75 de detinuti politici din randul sau.

Insa presedintele Nicolas Maduro si cei 55 de deputati din cadrul formatiunii sale, Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), nici nu vor sa auda asa ceva. Denuntand o "incalcare a Constitutiei", ei au refuzat sa-i recunoasca pe cei trei parlamentari antichavisti si au anuntat un recurs, joi, la TSJ.

"Ceea ce se va vota in prezenta acestor deputati va fi considerat nul", sublinia miercuri deputatul chavist Elias Jaua. "Nu noi suntem cei care nu se supun. Cei care nu se supun sunt cei care nu au respectat vointa populara in urma alegerilor", i-a replicat joi noul presedinte al Adunarii, Henry Ramos Allup, un antichavist in varsta de 72 de ani.

Regimul, pregatit pentru o "lupta indelungata"

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

In mijlocul acestui adevarat dialog al surzilor, numarul doi al regimului chavist - fostul presedinte al Parlamentului Diosdado Cabello - s-a declarat pregatit pentru "o lupta indelungata". El a avertizat, la randul sau, ca nicio decizie adoptata de Parlament nu va fi publicata in Jurnalul oficial si ca va cere Trezoreriei sa sisteze platile curente catre Adunarea Nationala.

TSJ, cea mai inalta autoritate judiciara din tara, va fi un actor-cheie in batalia institutionala lansata intre Parlamentul controlat de opozitie si actuala putere chavista, apreciaza unii analisti. Insa opozitia considera ca TSJ este de partea chavistilor - care au numit noi judecatori la sfarsitul lui decembrie - si a numit o comisie care sa ancheteze acest caz.

In Venezuela, o tara cu regim prezidentialist, chavismul ramane puternic, in pofida infrangerii pe care a suferit-o in alegerile legislative, deoarece concentreaza toate celelalte puteri: executiva, armata, judiciara.

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

Pentru a face fata gravei crize economice cu care se confrunta tara si a ceea ce a catalogat drept un "parlament burghez", presedintele Maduro a numit miercuri un nou Guvern, mizand pe o linie foarte de stanga in domeniul economic, prin nominalizarea lui Luis Salas in functia de ministru al Economiei productive.

Salas apara, la fel ca Maduro, teoria potrivit careia un "razboi economic" este condus de catre opozitie si mediile de afaceri cu scopul de a provoca grave penurii, de care sufera populatia, si de a destabiliza Guvernul.

"Sustinerea de catre presedinte a acestei factiuni a chavismului si indepartarea pragmaticilor nu permit sa se spere la schimbari. Perspectivele unui conflict institutional nu fac decat sa creasca riscurile unei evolutii negative a situatiei economice nationale", este de parere economistul Luis Vicente Leon.

Citeste si:
Venezuela este gata să aprovizioneze piața mondială cu petrol și gaze
Venezuela este gata să...

Venezuela, care detine cele mai importante rezerve petroliere din lume, s-a confruntat cu o prabusire a economiei in ultimele luni, in ritmul prabusirii pretului titeiului. Penuriile de zi cu zi si inflatia galopanta (de 200% potrivit unor experti) provoaca o nemultumire populara, in favoarea opozitiei.

"Ne aflam intr-o faza de tranzitie foarte speciala. Exista o confruntare deoarece nu exista o separare a puterilor" in stat, a declarat pentru AFP universitarul Mercedes Pulido.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.