Doi barbati din Orientul Mijlociu, care s-au inregistrat in SUA ca refugiati, au fost arestati de autoritatile americane din California si Texas, fiind inculpati pentru sustinerea gruparilor teroriste, a anuntat un oficial american, citat de agentia de presa Reuters.

Niciunul dintre barbati nu a fost acuzat de planuirea vreunui atac terorist in Statele Unite. Unul dintre ei a fost inculpat pentru sustinerea gruparii extremiste Stat Islamic si ambii au fost acuzati de furnizarea de informatii false despre legaturile pe care le au cu grupari teroriste internationale.

Cele doua cazuri sunt ultimele dintr-o serie descoperite in urma lansarii unei campanii in Statele Unite de a combate militanti ai gruparilor extremiste. In SUA, au avut loc peste 75 de arestari mediatizate care au vizat locuitori americani ce ar fi devenit radicalizati de militanti islamisti incepand cu 2014.

Ambii barbati sunt palestinieni, nascuti in Irak. Omar Faraj Saeed Al-Hardan, care a fost arestat in Houston (Texas), s-a inregistrat pe teritoriul Statelor Unite ca refugiat irakian, in noiembrie 2009. Mohammed Younis Al-Jayab, in varsta de 23 de ani, s-ar fi prezentat in SUA, in 2012, ca refugiat din Siria, potrivit Departamentului american de Justitiei din Sacramento (California), unde a fost arestat, scrie MEDIAFAX.

Un locotenent si republican texan, Dan Patrick, a invocat arestarea Al-Hardan ca motiv pentru care statul Texas s-a opus primirii de refugiati sirieni pe teritoriul sau. "Exte exact ce am transmis in mod repetat Adminsitratiei Obama ca ar putea sa se intample si nu vrem sa primim refugiati in Texas", a acuzat Patrick.

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat anul trecut sa SUA va primi 10.000 de refugiati sirieni pana la 1 octombrie 2016, declansand o serie de dezbateri aprinse in SUA. Guvernatorii statelor Michigan, Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Mississippi , Alabama se opun primirii refugiatilor sirieni pe teritoriile lor.

Al-Hardan a fost acuzat ca a furnizat sprijin financiar gruparii Stat Islamic si informatii false autoritatilor americane despre legaturile cu reteaua terorista. Procurorul american din Sacramento, Benjamin Wagner, a precizat ca nu exista dovezi care sa indice ca Al-Jayab ar fi planuit vreun atac in SUA.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.