Trei persoane au fost date disparute, iar aproximativ o treime din orasul istoric Yarloop, la sud de Perth, in statul Australia de Vest, a fost ras de pe fata pamantului de un incendiu de vegetatie, anunta autoritatile, relateaza BBC News online.

Rafale de vant cu o viteza de pana la 60 de kilometri pe ora au intensificat, in noaptea de joi spre vineri, incendiul Waroona, ale carui flacari au atins pana la 50 de metri inaltime. Sinistrul continua sa ameninte orasul vineri, iar rafale puternice de vant urmeaza sa complice lucrurile. Comandantul pompierilor de la nivelul statului Wayne Gregson a declarat intr-o conferinta de presa ca incendiul de la Yarloop era prea puternic pentru a se trece la o interventie frontala.

Patru pompieri au fost raniti in lupta cu flacarile, iar un vehicul de interventie a fost distrus, a anuntat el. Incendiul a distrus deja peste 50.000 de hectare de vegetatie si ameninta alte localitati, si anume Harvey si Preston Beach.

"Ar putea fi sfarsitul"

O furtuna puternica a lovit vineri, la ora locala 10.00 (4.00, ora Romaniei), orasul Pinjarra, situat la nord de zona afectata de incendiu.

Potrivit presei, un trasnet a lovit un centru de evacuare din oras, a ranit un barbat in varsta de peste 50 de ani si a provocat o pana de curent. Furtuna se indrepta catre zona afectata de incendiu. Ploaia torentiala care o insoteste ar putea limita sinistrul, dar trasnete ar putea declansa alte incendii. Un politician local, Murray Cowper, a declarat pentru BBC ca s-au inregistrat pagube materialee "semnificative".

El a adaugat ca pompieri i-au spus ca pubul, clubul de popice si atelierul istoric de prelucrarea lemnului din oras au fost distruse.

"Pompieri experimentati spun ca nu au vazut niciodata asa ceva", a declarat Cowper. "O minge mare de foc a venit si nu au avut cum s-o opreasca", a spus el. "Ar putea fi sfarsitul orasului", a apreciat politicianul. Un locuitor de la Yarloop, Alex Govanovich, a declarat pentru Australian Broadcasting Corp (ABC) ca focul a fost "nebun - o minge de foc dupa alta". "Rafalele de vant erau ingrozitor de puternice. Este devastator", a mai spus el. Un purtator de cuvant al Biroului de Meterologie a avertizat in legatura cu conditii atmosferice "foarte delicate", in contextul in care rafalele de vant urmeaza sa atinga vineri viteze de pana la 60 de kilometri pe ora.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

Furtuni si briza marii ar putea contribui si mai mult la situatia imprevizibila, daca imping incendiul in noi directii. Sisteme de furtuna ar putea fi generate, de asemenea, de incendiu, a mai avertizat purtatorul de cuvant.

Pompierii le recomanda locuitorilor din zona sa nu-si paraseasca locuintele decat daca nu au alta optiune si sa se refugieze in zone arate, pe plaja, la un baraj sau pe malul unui rau, dar nu la rezervoare de apa. Caldura generata de incendii de vegetatie poate ucide, avertizeaza pompierii, recomandand populatiei sa se refugieze in cladiri din beton. Autoturismele nu ofera protectie, subliniaza ei, recomandand soferilor sa parcheze la adapostul unor structuri care blocheaza focul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.