Cel de-al patrulea test nuclear al Coreei de Nord reprezinta o sfidare considerabila a comunitatii internationale care, dupa ce a primit anuntul Phenianului cu un val de condamnari, va intampina dificultati, considera unii analisti, sa reactioneze eficient si unit, scrie AFP in pagina electronica.

Condamnarile revendicarii de catre Phenian, miercuri, a unei testari reusite a unei bombe cu hidrogen, au aparut rapid si au fost universale. Insa transformarea indignarii in masuri concrete, care sa fie sustinute universal, va fi cu totul altceva.

Consiliul de Securitate al ONU preconizeaza sa inaspreasca panoplia de sanctiuni impuse Phenianului dupa testele anterioare - in 2006, 2009 si 2013 - prin "masuri suplimentare semnificative". Insa continutul lor exact nu pare deloc sa faca obiectul unui consens.

Testul de miercuri dovedeste, in orice caz, ineficienta sanctiunilor actuale. In centrul problemei se afla o disputa cu privire la o eventuala inasprire a acestora, la trecerea la un eventual dialog sau daca nu cumva sa se recurga la ambele.

Washingtonul si aliatul sau sud-coreean au adoptat ca linie de conduita faptul ca nu trebuie "recompensate comportamentele rele". Phenianul trebuie sa faca un pas tangibil catre dezarmarea nucleara pentru ca sa fie angajate negocieri veritabile. Aceasta conditie prealabila este perceputa de multi drept complet nerealista, scrie MEDIAFAX.

Sanctiuni ineficiente

"Doar cu sanctiuni - pur si simplu nu functioneaza", subliniaza Joe Cirincione, un expert in domeniul neproliferarii de la Fundatia Ploughshares.

"Trebuie sa existe o posibilitate de dialog, chiar daca este greu de inghitit", adauga el, apreciind ca actuala strategie americana poate fi tradusa ca o speranta la faptul ca ignorarea Coreei de Nord va face probema sa dispara.

"Insa Coreea de Nord este cam ca personajul lui Glenn Close din (filmul) «Fatal attraction». Nu-l putem ignora", insita expertul.

Specialistii au indoieli puternice cu privire la faptul ca dispozitivul utilizat miercuri era - asa cum pretinde Phenianul - o bomba-H perfectionata. Energia degajata nu a fost destul de puternica, argumenteaza ei. Ei inclina mai degraba catre ipoteza unei bombe cu fisiune accelerata, mai puternica decat bomba atomica obisnuita. Bomba-H - sau termonucleara - actioneaza in doua faze, folosind mai intai fisiunea, iar apoi fuziunea nucleara, intr-o reactie in lant.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Insa putin conteaza bomba, mesajul este acelasi: indiferent de costul impus de catre comunitatea internationala, Coreea de Nord este hotarata sa inainteze pe calea inarmarii nucleare. "Sa reusesti sa dezvolti dispozitive termonucleare simple este, probabil, doar o chestiune de timp si de un numar mic de teste suplimentare", apreciaza David Albright, presedintele Institutului pentru Stiinte si Securitate Internationala de la Washington.

"Prioritatea este sa se gaseasca mijloacele care sa sporeasca presiunile asupra Coreei de Nord si, in acelasi timp, sa o determine sa-si limiteze capacitatile in domeniul armamentului nuclear, dar si sa reia contactul diplomatic", este el de parere.

Este imposibil ca presiunile sa fie sporite prin impunerea unui anumit tip de sanctiuni economice - si anume cele care au determinat Iranul sa vina la masa negocierilor pentru a discuta despre programul sau nuclear.

China, reticenta

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Acest tip masuri este eficient, insa ar putea afecta intreprinderile si institutiile financiare chineze - care reprezinta partea leului in schimburile externe nord-coreene.

China este foarte reticenta fata de acest tip de masuri, iar Washingtonul ar urma sa nu se grabeasca sa exercite presiuni asupra Beijingului, in contextul in care relatiile lor bilaterale sunt delicate.

Statele Unite mai au, in plus, multe de facut pana sa ajunga la un consens pe plan intern, atat timp cat subiectul Coreea de Nord este atat de sensibil in actuala campanie in vederea alegerilor prezidentiale. Republicanii americani au prezentat acest al patrulea test nuclear drept ultimul dintr-o serie de esecuri ale Politicii Externe a presedintelui Barack Obama. Candidatii la presedintie au nevoie de curaj sa promoveze dialogul cu Phenianul ca mijloc de a avansa.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Este improbabil ca China sa sustina vreo masura care ar putea sa destabilizeze profund regimul lui Kim Jong-un: Beijingul nu doreste la frontiera sa o Coree reunificata, sustinuta de Washington.

"Indiferent care va fi limbajul ferm folosit de China pentru a critica Nordul, ea nu se va alatura sanctiunilor (...), care vor avea un impact real asupra regimului", considera Chun Young-woo, un fost consilier sud-coreean in domeniul Securitatii Nationale. "Iar coreea de Nord stie acest lucru", subliniaza el.

Daca China nu vrea cu adevarat sa pedepseasca Phenianul, iar Washingtonul refuza in continuare sa deschida dialogul, pare dificil de imaginat o politica noua fata de ultima "provocare" nord-coreeana.

In opinia lui Cirincione insa, socul provocat de anuntarea testarii unui bombe-H - indiferent ca este vorba sau nu de bluff - ar putea totusi sa convinga atat Beijingul cat si Washingtonul sa-si schimbe pozitiile.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.