Gruparea Stat Islamic (SI) si-a continuat marti, pentru cea de-a doua zi consecutiva, ofensiva in apropierea principalelor instalatii petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf si Brega, relateaza AFP, in pagina electronica.

Un rezervor de petrol a fost lovit marti, in schimbul de focuri care a avut loc in apropiere de Al-Sidra, intre SI si garzile instalatiilor petroliere, potrivit unei agentii de presa loiale autoritatilor libiene recunoscute de comunitatea internationala.

Mohamad al-Manfi, purtatorul de cuvant al Companiei Nationale a Petrolului (NOC), a declarat pentru AFP ca un rezervor a fost "distrus in intregime de foc", evaluandu-l la "aproximativ 420.000 barili de petrol".

Un alt rezervor a luat foc luni in bazinul petrolier de la Ras Lanuf, iar pompierii nu au putut ajunge la fata locului. "Confruntarile au loc intr-o zona situata la 20 de kilometri sud-vest de Al-Sidra si am pierdut sapte dintre oamenii nostri", a declarat Ali al-Hassi, un purtator de cuvant al garzilor de la instalatiile petroliere.

Luni, un colonel al fortelor loiale Guvernului libian recunoscut de comunitatea internationala a declarat ca echipa sa fost atacata de un convoi format din aproximativ zece vehicule dotate cu arme, apartinand gruparii Stat Islamic, in orasele Al-Sidra si Ras Lanuf.

Un responsabil al fortelor aeriene ale bazei de la Misrata a declarat ca au fost efectuate raiduri aeriene impotriva pozitiilor islamiste in timpul zilei, pentru sustinerea garzilor.

NOC a cerut luni Guvernului cu sediul in estul tarii, intr-un comunicat de presa, sa ajute garzile instalatiilor petroliere prin furnizarea de "arme, munitie si materiale".

Organizatia extremista a profitat de haosul din Libia, dupa caderea lui Muammar Kadhafi in 2011, pentru a se infiltra in tara, si controleaza din iunie oratul Sirt, situat la vest de campul petrolier.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Alarmata de puterea grupului terorist, comunitatea internationala depune eforturi pentru a infiinta in Libia un guvern al uniunii nationale, in timp ce cele doua autoritati rivale - una situata in est si recunoscuta de comunitatea internationala, iar cealalta, in capitala Tripoli- isi disputa puterea, scrie MEDIAFAX.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitara, in conditiile in care tara se confrunta cu un conflict ce dureaza de peste patru ani. Acesta prevede formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfarsitul lunii decembrie, insa noul Guvern trebuie sa mai obtina votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul tarii, inainte de 17 ianuarie. Presedintele acestui organism se opune insa acordului.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Libia dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.