Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat cel mai ferm posibil atacurile" asupra misiunilor diplomatice saudite de la Teheran si Machhad, in nord-estul Iranului, care au urmat executiei de catre Riyadh a unui demnitar siit saudit, relateaza AFP in pagina electronica.

Consiliul si-a "exprimat profunda ingrijorare fata de aceste atacuri". El a cerut Teheranului "sa protejeze instalatiile diplomatice si consulare si personalul acestora" si sa-si "respecte deplin obligatiile internationale" in acest sens.

Declaratia Consiliului, adoptata in unanimitate de cei 15 membri, nu mentioneaza, in schimb, absolut deloc executua demnitarului siit Nimr al-Nimr, un opozant al regimului de la Riyadh.

Conventiile de la Viena obliga satele sa protejeze misiunile diplomatice, aminteste Consiliul in document si "indeamna toate partile sa pastreze dialogul si sa adopte masuri in vederea reducerii tensiunilor in regiune".

Arabia Saudita a cerut Consiliului sa condamne imediat devastarea misiunilor sale diplomatice, care constituie o "incalcare grava a Conventiilor de la Viena", potrivit ambasadorului saudit la ONU Abdallah al-Mouallimi, scrie MEDIAFAX.

Ambasadorul a declarat totodata ca intreruperea relatiilor diplomatice cu Iranul nu va impiedica Riyadhul sa "continue sa lucreze din greu pentru a sustine eforturile de pace in Siria si in Yemen" si ca Arabia Saudita va participa la urmatoarele negocieri de pace privind Siria, prevazute in principiu incepand de la 25 ianuarie, la Geneva, sub egida ONU.

Iranul este - alaturi de Rusia - principalul aliat al Damascului, in timp ce Arabia Saudita sustine opozitia siriana.

Riyadhul conduce totodata o coalitie militara care sprijina Guvernul yemenit in lupta impotriva rebelilor siiti sustinuti de Iran.

Intr-o scrisoare adresata luni Consiliului de Securitate, misiunea iraniana la ONU a exprimat la randul ei "regretele" Teheranului dupa devastarea misiunilor diplomatice saudite. Ea a promis ca vor fi "adoptate masurile necesare pentru ca asemenea incidente sa nu se repete".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.