Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a amenintat Marea Brtanie intr-o noua inregistrare video a executiei a cinci "spioni", relateaza AFP in pagina electronica.

Inregistrarea, difuzata duminica pe site-uri jihadiste si raportata de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, incepe cu "marturisirile" in fata camerei de filmat a cinci barbati care se declara originari din Rakka, "capitala" de facto a SI in Siria. Ei sunt prezentati de catre un jihadist ca fiind "spioni".

Afirmatiile celor cinci barbati nu permit sa se identifice tara sau tarile pentru care sunt acuzati de spionaj, insa unul dintre ei citeaza coalitia internationala condusa de catre Statele Unite, care lupta impotriva SI in Irak si in Siria.

Ei spun, in schimb, ca au transmis inregistrari video sau fotografii - care dezvaluie conditiile de trai din Rakka - unor persoane instalate in Turcia sau ca au supravegheat deplasarile unor combatanti SI.

In secventa urmatoare apar cei cinci barbati imbracati in combinezoanele portocalii ale ostaticilor SI, in genunchi, in fata a cinci barbati care au fetele acoperite cu cagule, toti purtand uniforme militare de camuflaj si inarmati cu pistoale. "Acesta este un mesaj pentru David Cameron", premierul britanic, afirma in engleza unul dintre jihadisti. "Este uimitor sa auzi astazi ca un lider insignifiant ca tine contesta puterea Statului Islamic", continua el.

Marea Britanie, care bombardeaza pozitii aflate sub controlul SI in Irak, efectueaza de la inceputul lui decembrie atacuri aeriene in Siria. "Vom continua sa purtam jihadul, sa traversam frontiere si, intr-o zi, va vom invada teritoriul, unde vom guverna dupa sharia", ameninta jihadistul.

"Tuturor celor care vor sa lupte sub steagul lui Cameron (...) (le transmitem): voi credeti cu adevarat ca Guvernului ii va pasa de voi atunci cand veti cadea pe mana noastra? Sau va va abandona, asa cum i-a abandonat pe acesti spioni si pe cei care au venit inaintea lor?", afirma jihadistul, desemnandu-i pe cinci barbati ingenunchiati in fata sa.

La finalul discursului, cei cinci barbati sunt executati cu un glont in cap.

Potrivit The Guardian, agentii britanice de informatii au declansat o ancheta in urma acestei inregistrari video de 11 minute a asasinarii celor cinci barbati, prezentate de catre un presupus jihadist britanic si un baiat care vorbeste engleza, purtand tinuta de camuflaj.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Inregistrarea pare sa fie o copie deliberata a inregistrarilor video in care aparea extremistul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut ca "John jihadistul", scrie ziarul britanic.

Gesticuland larg, la fel ca Emwazi, teroristul flutura in mod repetat pistolul in fata camerei de filmat, denuntand atacurile aeriene britanice din Siria. Agentii britanice in domeniul securitatii au inceput duminica sa-l caute pe presupusul britanic care apare in inregistrare. Anchetatorii nu-i cunosc inca identitatea barbatului care il vizeaza pe Cameron si profereaza amenintari la adresa Marii Britanii. Ei au vazut aceste imagini odata cu restul lumii, potrivit The Guardian.

Pentru a-i stabili identitatea barbatului cu cagula, anchetatorii britanici vor trebui sa se bazeze pe analiza vocii acestuia, pe discutii pe Twitter si alte retele de socializare, dar si pe alte comunicatii in format electronic, in cautarea unor indicii, mai scrie ziarul.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Statul Islamic, care a cucerit incepand din iunie 2014 incoace bucati vaste din teritoriile irakian si sirian, si-a documentat in mod sistematic executiile si numeroase atacuri prin inregistrari video si o sumedenie de imagini, cu care sa-si alimenteze propaganda, scrie MEDIAFAX.

Insa gruparea este supusa de mai multe luni unei puternice presiuni militare si cauta, in prezent, potrivit unor experti, sa-si proiecteze o imagine de organizatie atotputernica, chiar daca, in realitate, aceasta "productie mediatica" a scazut.

Sursa video: YouTube/ Aban News


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.