Comisia Europeana va dezbate situatia statului de drept in Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapa a declansarii unei posibile proceduri de sanctionare, dupa ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere, transmite AFP.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, "a stabilit o prima dezbatere a statului de drept in Polonia pe agenda reuniunii comisiei din 13 ianuarie", se anunta intr-un comunicat al CE care face referire la legea controversata adoptata de Parlamentul din Varsovia miercuri.

Potrivit legii respective, posturile TVP si Polskie Radio (Radio Polonia) - care au audiente mari - ar urma sa fie sub controlul unui Consiliu national media ai carui membri vor fi numiti de Guvernul conservator de la Varsovia. Noua structura va putea numi directorii posturilor publice de radio si televiziune. Dupa dezbaterea legii in Parlamentul polonez, vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a trimis doua scrisori Guvernului de la Varsovia, solicitand "explicatii in legatura cu schimbarile introduse in legea mass-media".

Decizia CE vine si in urma sesizarii facute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de incalcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei, intr-un interviu acordat ziarului german Frankfurter (Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ).

"Avem multe motive sa activam Mecanismul Statului de Drept si sa plasam Varsovia sub supraveghere", sustine Gunther Oettinger.

Mecanismul Statului de Drept a fost stabilit in martie 2014 pentru a combate "amenintarile sistemice asupra statului de drept". Dezbaterea din 13 ianuarie a Comisiei Europene constituie prima etapa din cele trei ale acestei proceduri. In faza initiala, CE va colecta informatii pentru a clarifica daca este vorba despre o amenintare asupra statului de drept al Poloniei, iar daca aceasta ipoteza se confirma, CE va initia negocieri cu Polonia pentru a-i oferi dreptul de a reactiona la neregulile descoperite, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.