Presedintia Turciei sustine ca declaratiile lui Recep Tayyip Erdogan privind sistemul de guvernare al Germaniei pe vremea cancelarului Adolf Hilter au fost interpretate gresit de presa, explicand ca liderul turc ar fi folosit de fapt o "metafora".

"Metafora lui Recep Erdogan despre Germania pe vremea lui Hitler a fost distorsionata de unele institutii media, fiind utilizata cu sensul opus", a comunicat Presedintia Turciei, potrivit The New York Times.

Presedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a generat controverse, vineri, oferind ca exemplu de sistem prezidential eficient regimul Adolf Hitler al Germaniei naziste, scrie MEDIAFAX.

"Comentariile aveau scopul de a demonstra ca un sistem prezidential executiv poate exista intr-un stat unitar, nefiind specific exclusiv unui stat de tip federal", sustine insa Presedintia de la Ankara, argumentand ca nici sistemul prezidential, nici cel parlementar nu sunt garantii impotriva abuzurilor de putere.

"Daca se abuzeaza de un sistem, se poate ajunge la o guvernare defectuoasa care poate genera dezastre de genul Germaniei lui Hitler... Cel mai important este sa aplicam o guvernare corecta, in serviciul natiunii; este inacceptabil sa se sugereze ca domnul Erdogan ar fi prezentat Germania condusa de Adolf Hitler intr-o lumina pozitiva", subliniaza Presedintia Turciei.

Intrebat de jurnalisti la revenirea dintr-o vizita efectuata in Arabia Saudita daca este posibila instituirea unui sistem prezidential prin mentinerea structurii unitare a statului, Erdogan a raspuns: "Exista deja exemple in lume. Puteti vedea acest lucru daca analizati Germania lui Hitler". "Exista exemple mai recente in numeroase alte tari", a adaugat Erdogan, potrivit agentiei Dogan, citata de Reuters.

Recep Tayyip Erdogan vrea de mult timp modificarea Constitutiei turce pentru instaurarea unui sistem republican prezidential, in locul celui actual, de tip parlamentar. Presedintele Turciei are in prezent un rol mai degraba onorific, seful Executivului fiind primul-ministru. Erdogan ar vrea sa detina puterea executiva, dupa modelul Statelor Unite, insa criticii denunta tendinte autoritariste.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Formatiunea lui Erdogan, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), are ca obiectiv principal modificarea Constitutiei in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.