Presedintii ucrainean Petro Porosenko, rus Vladimir Putin, francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa discute miercuri la telefon pentru a face bilantul aplicarii acordurilor de pace in estul separatist prorus al Ucrainei, a anuntat marti Kievul, relateaza AFP online.

Seful statului ucrainean Petro Porosenko a discutat marti la telefon cu cancelarul german Angela Merkel pentru a-si "coordona pozitiile inaintea discutiilor telefonice in formatul Normandia, care vor avea loc pe 30 decembrie" cu presedintii francez François Hollande si rus Vladimir Putin, a anuntat serviciul de presa al lui Porosenko intr-un comunicat.

Porosenko si Merkel "au discutat despre situatia implementarii Acordurilor de la Minsk", semnate in februarie, in capitala belarusa, printr-o mediere franco-germana si in prezenta lui Putin, in vederea pacificarii estului Ucrainei, unde conflictul armat intre forte ucrainene si rebeli prorusi s-a soldat cu peste 9.000 de morti incepand din aprilie 2014 si pana in prezent.

Presedintele ucrainean a dat asigurari ca "rebelii prorusi incalca tot mai frecvent armistitiul si se livreaza unor provocari", se arata in comunicat.

Cancelaria germana nu confirmase pana marti seara convorbirea lui Merkel cu Porosenko, insa ministrul german de Externe a deplans tot marti "evenimente negative la sfarsitul acestui an" in Ucraina.

Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier "indeamna la respectarea imediata a armistitiului in zonele de conflict, in interesul locuitorilor acestor" zone, a anuntat ministerul german intr-un comunicat. "Multe intrebari importante raman fara raspuns" si "este clar ca vom continua, anul viitor, sa sustinem cu toata puterea noastra punerea in aplicare a pachetului de masuri de la Minsk, in cadrul formatului Normandia", potrivit aceleiasi surse.

Acordurile de pace de la Minsk au contribuit aproape la o incetare a fazei active a confruntarilor armate, insa o solutionare pasnica a conflictului pare in continuare indepartata.

Kievul si rebelii au anuntat marti ca au incheiat un nou armistitiu - de Anul Nou -, in urma unor confruntari recente care au afectat fragilul armistitiu precedent, cel din septembrie, care a permis o reducere considerabila a confruntarilor armate, fara sa reuseasca totusi sa evite unele izbucniri de violenta, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.