Doi politisti din Cleveland au fost achitati luni de un Mare Juriu in cazul impuscarii mortale, in noiembrie 2014, a unui baiat afroamerican de 12 ani, Tamir Rice, care avea un pistol de jucarie intr-un parc, relateaza Reuters in pagina electronica.

Un procuror a apreciat ca a existat o serie de greseli, dar nu a fost vorba despre o activitate infractionala. Decizia juratilor a condus la apeluri pe retelele de socializare pentru proteste in intreaga tara si pentru desemnarea unui procuror special, la cateva zile dupa ce un politist din Chicago a impuscat mortal doi afroamericani.

Audierile in fata Marelui Juriu din Ohio au durat cateva saptamani in cazul lui Tamir Rice, care a fost impuscat dupa ce politia a ajuns intr-un parc din Cleveland in urma informatiilor privind prezenta unui suspect inarmat. Rice a murit a doua zi. Incidentul a fost unul dintr-o serie care a determinat dezbateri aprinse privind folosirea fortei mortale de catre politie, in special impotriva minoritatilor. Ofiterii implicati, Timothy Loehmann si Frank Garmback, sunt albi, iar Rice, care avea in mana un pistol de jucarie, era afroamerican.

Personalul de la centrul de receptie a apelurilor urgente al politiei le-a descris politistilor din teren felul in care era imbracat suspectul, dar nu a mentionat ca persoana care a sunat precizase ca este posibil ca suspectul sa fie minor si sa aiba o arma de jucarie. Aceste erori "au fost factori substantiali care au contribuit la rezultatul tragic", a afirmat procurorul Tim McGinty.

Luni seara, peste 20 de protestatari escortati de politie au marsaluit cinci kilometri pe o ploaie rece, scandand "Inculpati, condamnati si trimiteti politistii ucigasi la inchisoare, intregul sistem nenorocit este vinovat". Ulterior, cateva persoane au spus rugaciuni in parcul unde a fost impuscat baiatul.

Familia lui Tamir Rice a deschis un proces civil in cazul mortii sale si a cerut ca ofiterii sa fie inculpati, sa fie numit un procuror special si sa inceapa o investigatie a Departamentului de Justitie. Departamentul de Justitie al SUA si FBI au urmarit investigatia si vor continua o examinare independenta in cazul mortii lui Tamir Rice, a precizat un purtator de cuvant.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

McGinty a afirmat ca imaginile camerelor de supraveghere arata ca Rice si-a scos arma, care tragea cu gloante de plastic, in momentul in care masina de politie a oprit langa el. Loehmann a precizat la randul sau ca a strigat la Rice sa prezinte mainile si l-a vazut scotand o arma de la brau, inainte de a deschide focul. McGinty a apreciat ca baiatul voia sa le predea arma politistilor sau sa le arate ca este de jucarie, dar "ofiterii nu aveau cum sa stie acest lucru atunci".

Procurorul a lansat un apel catre producatorii de arme de jucarie sa le faca mai usor de deosebit de cele reale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.