Arabia Saudita a inregistrat in acest an un deficit bugetar record de 367 miliarde de riali (97,9 miliarde de dolari), din cauza pretului mic al petrolului, iar pentru anul urmator vizeaza cheltuieli mai mari decat veniturile cu 327 miliarde de riali (87 miliarde de dolari).

Astfel, cheltuielile ar urma sa scada de la 975 miliarde de riali (260 miliarde dolari) in acest an la 840 miliarde de riali (224 miliarde de dolari) anul urmator, iar veniturile de la 608 miliarde de riali (162 miliarde de dolari) la 513,8 miliarde de riali (137 miliarde de dolari), potrivit Bloomberg.

Prabusirea pretului petrolului a afectat puternic veniturile statului, fortand autoritatile saudite sa apeleze la rezervele financiare si sa emita obligatiuni pentru prima data in aproape un deceniu.

Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol la nivel global, iar veniturile generate de aceasta industrie reprezinta peste 90% din incasarile la bugetul de stat. Guvernul intentioneaza sa revizuiasca treptat subventiile pentru combustibil, electricitate si apa, arata documentele publicate luni.

Deficitul bugetar din acest an se situeaza la aproximativ 16% din PIB, a declarat un economist al National Bank of Abu Dhabi, sub media estimarilor a zece economisti consultati de Bloomberg, de 20% din PIB. Anul trecut, ArabiaSaudita a inregistrat un deficit de 17,5 miliarde de dolari, 2014 fiind primul an dupa 2009 cand bugetul s-a situat pe minus.

Deficitul record a fost determinat de adaptarea tarii la scaderea puternica a pretului petrolului, de peste 60% comparativ cu mijlocul anului 2014, la mai putin de 40 de dolari pe baril.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.