Armata irakiana a anuntat duminica faptul ca a preluat controlul asupra sediului Guvernului provincial de la Ramadi, ultimul bastion al organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI), situat la aproximativ 130 de kilometri vest de Bagdad, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Toti combatantii SI au parasit complexul guvernamental, incercuit, si "nu mai opun nicio rezistenta", a declarat Sabah al-Numan, un purtator de cuvant al fortelor irakiene antiteroriste de elita.

Insa zona este necesar sa fie curatata de mine si capcane explozive, instalate de SI, inainte ca trupele irakiene sa poata intra, a precizat el. "Fortele noastre vor patrunde in complex in urmatoarele ore", a anuntat purtatorul de cuvant.

"Controlarea acestui complex inseamna ca ei (jihadistii din cadrul SI) au fost infranti", a subliniat al-Numan.

"Urmatoarea etapa este curatarea buzunarelor (de rezistenta) care ar mai putea sa existe aici si in oras", a anuntat el.

Preluarea controlului asupra acestui complex este extrem de importanta in vederea recuceririi intregului oras, in care s-ar fi baricadat aproximativ 400 de jihadisti.

Ajutate de raidurile coalitiei internationale conduse de catre Statele Unite, membri ai fortelor antiteroriste de elita din cadrul armatei irakiene au patruns relativ usor, marti, in centrul orasului Ramadi, scrie MEDIAFAX.

Inaintarea le-a fost insa incetinita, in ultimele zile, de catre dispozitive explozive, lunetisti si atacatori sinucigasi jihadisti, iar ei au avansat foarte incet catre sediul Guvernului proovincial, de care s-au apropiat duminica.

Militiile siite nu au participat la operatiune

Dupa eliberarea orasului Tikrit, situat la nord de Bagdad, in aprilie, recucerirea orasului Ramidi, situat la 130 de kilometri vest de Bagdad, ar reprezenta o noua victorie pentru fortele armate si premierul Haider Al-Abadi - prima la care nu participa militii siite sustinute de catre Iran, care nu iau parte la aceasta batalie, pentru a evita astfel sa alimenteze resentimentele locuitorilor acestei regiuni cu populatie majoritar sunnita.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Contactat de Le Monde, Patrick Martin, de la Institute for the Study of War, apreciaza ca "pierderea Ramadi nu va reprezenta o lovitura decisiva pentru Statul Islamic", care a detinut controlul a pana la o treime din teritoriul Irakului.

"Orasul ii servea mai ales sa tina fortele irakiene ocupate, departe de alte zone mai strategice precum Mosulul si nordul Irakului", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.