Liderul gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi a indemnat la o revolta in Arabia Saudita si a promis atacuri in Israel, intr-o inregistrare audio postata online sambata.

Aceasta inregistrare apare dupa sapte luni de tacere si a fost partajata pe retelele de socializare Twitter si Telegram, potrivit site-ului american pentru supravegherea retelelor jihadiste SITE, relateaza AFP in pagina electronica.

Mesajul apare in contextul in care Statul Islamic este afectat de infrangeri militare atat in Siria, cat si in Irak.

In aceasta inregistrare de 24 de minute, al-Baghdadi critica o coalitie de 34 de tari a carei infiintare a fost anuntata de catre Arabia Saudita, pe 15 decembrie, in vederea "luptei impotriva terorismului".

"Ei au anuntat recent o coalitiie (...) fals institulata «islamica» si au spus ca scopul ei este sa lupte impotriva califatului" proclamat de SI de o parte si de alta a frontierei siriano-irakiene, a spus al-Baghdadi.

"Daca aceasta coalitie ar fi fost islamica, ar fi adus victoria si ar fi ajutat poporul din Siria", a mai spus el.

Liderul SI, care in inregistrarile sale anterioare a criticat virulent Riyadhul, i-a indemnat pe sauditi sa "se ridice" impotriva liderilor lor. Al-Baghdadi a amenintat ca va ataca Israelul, afirmand ca SI "nu a uitat un moment Palestina".

"Curand, cu permisiunea lui Allah, veti auzi despre rasunetul pasilor mujahedinilor (razboinici sfinti)", a continuat el amenintarile la adresa Israelului, relateaza DPA. El a avertizat ca israelienii este necesar sa se astepte la atacuri din partea jihadistilor extremisti. "Palestina va fi cimitirul vostru, evreilor", a amenintat el in aceasta inregistrare. Statul Islamic, care detine controlul asupra unor parti importante din teritoriile Siriei si Irakului, a revendicat in ultimele luni o serie de atacuri sangeroase, in intreaga lume, declansand o campanie multinationala impotriva sa.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

In aceasta inregistrare, al-Baghdadi a promis ca tarile angajate in lupta impotriva Statului Islamic vor plati un "pret scump".

"America, Rusia si Europa trebuie sa astepte cu nerabdare acest lucru", a amenintat el.

Statele Unite conduc o campanie aeriana impotriva Statului Islamic in Siria si Irak.

Rusia a lansat la sfarsitul lui septembrie o campanie aeiana atat contra Statului Islamic, cat si altor grupari extremiste - in Siria.

Statul Islamic a revendicat doborarea, in octombrie, a unui avion rusesc de linie in Egipt, soldata cu moartea celor 224 de persoane de la bord.

Al-Baghdadi si-a reiterat indemnul adresat tuturor musulmanilor de a se alatura gruparii sale in lupta impotriva a ceea ce a catalogat drept "natiuni ale necredintei care lanseaza un razboi impotriva islamului".

El a declarat anul trecut Statul Islamic "califat" si s-a autoproclamat "califul" acestuia.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.