Craciunul este sarbatorit pe aproape tot mapamondul. Acolo unde nu a fost raspandit de crestinism, Craciunul s-a "strecurat" in vietile oamenilor ca eveniment cultural si s-a adaptat in functie de specificul local. In emisfera sudica, oamenii sarbatoresc pe plaja si pun beteala in pomul de mango.

Desi nu peste tot in lume este recunoscut la nivel national, iar in unele state a fost interzis in anumite perioade, Craciunul este astazi o sarbatoare mult asteptata.

In multe culturi, Craciunul este marcat prin traditii de provenienta religioasa, dar si prin obiceiuri care se trag din Evul Mediu, cand solstitiul de iarna era vazut drept un prevestitor al venirii primaverii. In nordul Europei, sarbatoarea crestina se imbina cu legende ale unor creaturi mistice. Superstitiile sunt prezente in toate culturile lumii, iar cele de Craciun sunt in stransa legatura cu modul in care se intrevede a fi anul care urmeaza.

Craciunul nu este serbat in aceeasi perioada peste tot in lume din cauza diferentelor dintre calendarul gregorian si cel iulian. De asemenea, in unele parti ale lumii, sarbatorile de iarna dureaza chiar si doua luni, timp in care oamenii se roaga si petrec alaturi de cei dragi.

In pofida diferentelor si amestecului de traditii si obiceiuri, copiii de pe toate continetele se bucura de daruri in aceasta perioada - fie ca este vorba despre dulciuri in zonele mai conservatoare sau despre jucarii scumpe, in statele mai dezvoltate, unde Craciunul a devenit o "industrie" in sine.

Japonia

Mai putin de 1 la suta din populatia Japoniei este crestina, prin urmare Craciunul nu are aceeasi semnificatie ca in Europa si nu este considerat o sarbatoare legala. Cu toate acestea, inspirati de cultura americana, japonezii au preluat unele dintre traditiile occidentale. In Ajun se organizeaza petreceri si se mananca asa-numite "torturi de Craciun" - un fel de cozonac alb acoperit cu crema si decorat de cele mai multe ori cu capsuni. Cuplurile obisnuiesc sa petreaca Ajunul la restaurante sau localuri selecte, iar magazinele vand decoratiuni. Casele sunt uneori impodobite cu lumini si traditionalul vasc. Mos Craciun se numeste Kurohsu si este ilustrat drept un batran cu un sac mare de cadouri in spate. O destinatie de Craciun populara in randul japonezilor sunt restaurantele fast-food americane, unde se mananca pui prajit, potrivit cartii "Traditii de Craciun" realizate de Centrul de Creatie, Arta si Traditie Bucuresti.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Liban

Libanezii sarbatoresc Craciunul in noaptea dintre 24 si 25 decembrie, cu exceptia libanezilor armenieni, care il sarbatoresc pe rit vechi, pe 6 ianuarie, ambele fiind considerate sarbatori nationale. Familiile obisnuiesc sa taie o oaie in cinstea pastorului Iisus. Capul gospodariei da din mana in mana o bucata de carbune care reprezinta pacatele lumesti. Dupa ce a ajuns la fiecare membru al familiei, carbunele este ars. Crestinii libanezi obisnuiesc sa participe la liturghie in noaptea de Ajun. Mos Craciun este cunoscut acolo drept "francezul" Père Noël, care lasa cadourile fie la biserica, fie in casele copiilor.

India

Fiind o colonie britanica pana in anul 1947, multe dintre traditiile englezilor au ramas in India si dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Craciunul este o sarbatoare nationala in India, cu toate ca doar 2,3 la suta din populatie este crestina. De Craciun sunt impodobiti bananierii sau pomii de mango, in vreme ce bisericile sunt decorate cu craciunite. Indienii isi decoreaza casele cu iesle de Craciun si le impart dulciuri si prajituri vecinilor. In scolile conduse de misionari crestini, copiii participa la programe de Craciun, cunoscute in nordul si nord-vestul Indiei drept "Badaa Din" sau "ziua cea mare".

Citeste si:
Obiceiuri inedite de somn: Cum dorm oamenii din toata lumea
Obiceiuri inedite de somn:...

Filipine

In Filipine, unul dintre singurele doua state asiatice cu o populatie majoritar catolica, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare din an. Filipinezii sunt recunoscuti pentru faptul ca dedica cel mai mult timp acestei sarbatori, colindele incepand sa fie auzite de la inceputul lunii septembrie. In luna decembrie au loc slujbe, iar in seara de ajun, familiile se strang pentru mult asteptata "Noche Buena" - masa traditionala de Craciun. La masa sunt servite "queso de bola" (bile de branza), "tsokolate" (ciocolata calda), "jamon" (o sunca traditionala de Craciun), "lechon" (purcel prajit), friptura de pui sau de curcan, paste, "relleno" (pui umplut), "pandesal" (paine cu sare) si diverse deserturi, printre care prajituri si salate de fructe. In unele zone din Filipine, cadourile se deschid la masa de Ajun. Craciunul se termina cu "Sarbatoarea celor trei regi", care are loc in prima duminica de dupa Anul Nou. Copiii isi lasa incaltarile in fata usii, in speranta ca acestea vor fi umplute de cei trei regi cu dulciuri sau bani.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

China

Craciunul este sarbatorit de putini chinezi, acesta fiind mai mult un fenomen cultural "importat" din Vest. Magazinele si centrele comerciale sunt impodobite cu decoratiuni. Locuitorii din fostele colonii vestice (Hong Kong si Macau) schimba cadouri si isi trimit vederi cu aceasta ocazie.

Iran, Irak, Siria si Turcia

Craciunul este celebrat, in 25 decembrie, doar de etnicii asirieni -populatie indigena din nord-vestul Iranului, nordul Irakului, nord-estul Siriei si sud-estul Turciei. Aici, acesta este cunoscut drept "Eeda Zura" sau "mica sarbatoare". In general, asirienii tin post din 1 decembrie si pana in ziua de Craciun. In Irak, spre exemplu, in Ajun, familiile se strang in fata caselor, unde aprind lumanari si asculta povestea nasterii lui Iisus, citita de un copil. Apoi, canta psalmi in jurul unui foc facut din vreascuri de spini. Vorba din folclor spune ca, daca toti spinii se transforma in cenusa, familia va avea parte de un an bun. Dupa stingerea focului, ei sar de trei ori peste cenusa si isi pun o dorinta. A doua zi, in curtea bisericii are loc o slujba, iar preotul binecuvanteaza o persoana cu o atingere, care este "data mai departe" pana cand toti cei prezenti "au fost atinsi de pace". Printre bucatele traditionale se numara "reesh-aqle" - o supa facuta din intestine de oaie sau de vaca, limba, stomac, picioare si condimente, precum si un terci de grau cu carne de pui. Dupa masa, isi viziteaza rudele si cunostintele, urarea traditionala fiind "Eedokhon breekha", care se traduce prin "binecuvantata sa va fie masa".

Citeste si:
Iubirea vine de Crăciun la Reserved
Iubirea vine de Crăciun la...

Singapore

Craciunul este larg raspandit in Singapore, unde este o perioada caracterizata de cumparaturi si promotii. Centrele si strazile comerciale sunt decorate cu lumini si brazi de la inceputul lunii noiembrie. Printre traditii se numara colindatul, schimbul de cadouri, precum si concerte si parade ce atrag numerosi turisti si localnici.

Bulgaria

In Bulgaria, dar si in Macedonia, Craciunul este una dintre cele mai de seama sarbatori din an. Ca si in Romania, in Ajun colindatorii sau "koledarii" merg din casa in casa cu un baston lung din lemn de stejar numit "koledarka". Acesta este decorat sau sculptat cu figuri din mitologia bulgara.

Finlanda

In Finlanda se mai practica si astazi un obicei pagan din vremea in care se credea ca solstitiul de iarna aduce la viata spiritele celor care nu mai sunt printre noi. Inainte de raspandirea crestinismului, finlandezii lasau bucate pe masa si dormeau pe jos pentru ca spiritele celor dragi sa manance si sa se odihneasca. Acum, finlandezii merg la cimitir, unde aprind lumanari. Declararea "pacii de Craciun" este, de asemenea, o traditie care s-a pastrat din Evul Mediu si care este respectata in multe localitati. Cea mai spectaculoasa declaratie are loc in centrul vechi din orasul Turku, fosta capitala a Finlandei. Mesajul este transmis in direct de radiouri si televiuni locale, din 1935. Ceremonia incepe cu imnul "Jumala ompi linnamme" ("O cetate puternica este Dumnezeul nostru", de Martin Luther), dupa care este rostita declaratia de pace. Bradul de Craciun este deocrat cu mere si alte fructe, bomboane, steaguri de hartie, beteala, dar si ornamente traditionale, precum globurile si stelele.

Polonia

Polonezii mananca de Craciun o napolitana speciala numita "vigilia", care este binecuvantata inainte de reprezentantii bisericii. De asemenea, ei obisnuiesc sa isi decoreze casele si bradul cu paianjeni deoarece legendele locale spun ca vesmintele pruncului Iisus au fost tesute de un paianjen. Acesta este considerat un simbol al bunastarii si prosperitatii. Masa de Craciun are o mare insemnatate. Polonezii pun paie sub fata de masa, aluzie la locul unde s-a nascut Iisus. Un alt obicei este de a pune un ban in dreptul fiecarui invitat la masa, semn al urarilor de bine. Cina are 12 feluri de mancare - cate unul pentru fiecare apostol.

Islanda

In Islanda, Craciunul se numeste Yule si incepe in duminica de dinainte de Ajun. Cu 13 zile inainte de Craciun, copiii incep sa isi lase ghetele in fata usii pentru a primi cadouri de la "Jolasveinar", copiii a doi troli ce traiesc in munti. Legendele locale spun ca fiecare "Jolasveinar" este cunoscut pentru o pozna, cum ar fi trantitul usilor, furatul carnii sau mancatul lumanarilor. Ei vin pe rand si se intorc in munti, alaturi de elfi si alte creaturi mistice, dupa Craciun. Apoi, 13 zile mai tarziu, islandezii spun ramas bun ultimului "Jolasveinar", la focuri de tabara si petreceri organizate in toate colturile tarii.

Cehia

In Cehia, Craciunul aduce la viata numeroase superstitii. Fetele obisnuiesc sa arunce un papuc peste umeri. Daca varful este indreptat catre prag, inseamna ca se vor casatori in curand. Merele sunt taiate crucis, iar daca in centrul lor se formeaza o stea anul care vine este considerat a fi unul bun. O stea deformata indica boala, iar daca in centrul marului apare o cruce, cehii se asteapta sa aiba parte de un deces in familie. O alta traditie prin care spera sa intrevada viitorul este de a turna plumb in apa si de a incerca sa distinga un mesaj din formele pe care le observa.

Tara Galilor

In unele parti din Tara Galilor s-a pastrat o traditie straveche numita "Mari Lwyd" si care este similara "mersului cu capra" de la noi. Galezii folosesc craniul unui cal, montat pe un bat lung tinut de un barbat ascuns sub un asternut. Colindatorii merg din casa in casa, le canta gazdelor si sunt rasplatiti cu mancare si bautura.

Ucraina

"Svita Vecheria" sau "Sfanta cina" este cea mai importanta traditie din Ucraina si este sarbatorita, datorita multitudinii culturale, in 6 ianuarie. Copiii urmaresc cerul noptii pentru a zari prima stea, o aluzie la steaua care i-a calauzit pe cei trei magi la ieslea in care s-a nascut Iisus. In comunitatile de la tara, capul gospodariei obisnuieste sa aduca un snop de grau care se numeste "didukh" si care simbolizeaza vechile si bogatele culturi de grau ale Ucrainei, culturi aducatoare de viata. "Didukh" se traduce prin "spiritul bunicului", referinta la stramosii familiei. Tot in Ucraina este ascuns, in pomul de Craciun, un paianjen artificial. Cine il gaseste va avea noroc tot anul.

Groenlanda

In Groenlanda, teritoriul autonom, partea a Regatului Danemarcei, delicatesele de Craciun includ "mattak" - piele cruda de balena cu untura si "kivak" - pasare Auk indesata in piele de foca si ingropata pentru cateva luni pentru a fermenta.

Rusia

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, in Rusia Craciunul are loc in 7 ianuarie. Crestinii merg la biserica si isi petrec seara in familie. In perioada sovietica, sarbatorile religioase au fost descurajate de stat. Brazii si obiceiurile legate de acest moment al anului au fost abolite treptat dupa Revolutia din 1917, insa unele traditii au reaparut in 1935, ca parte a serbarilor de Anul Nou.

Republica Moldova

Craciunul se sarbatoreste in principal pe stil vechi in Republica Moldova, dar, in ultimii ani, unii moldoveni celebreaza si pe 25 decembrie. Unul dintre principalele obiceiuri cu cateva zile inaintea Craciunului este colindatul, practicat in mod traditional doar de baieti. O alta traditie consta in venirea preotilor cu Icoana Nasterii Domnului, binecuvantand casele si crestinii. O atentie deosebita se acorda pregatirii bucatelor, inclusiv colacilor pentru colindatori. Familiile de la tara acorda o zi speciala taierii porcului, din care sunt preparate bucatele de Craciun. In Ajunul Craciunului, se prepara bucate de post precum grau fiert indulcit cu miere si nuci, prune afumate, bob fiert, sarmale cu crupe, varzare, ciuperci tocate cu usturoi si diverse sortimente de fasole. Masa de Craciun este mult mai bogata, constand in principal din bucatele preparate din carnea de porc: friptura si carnati, sarmale, racituri, dar si peste, paine, fructe, dulciuri si bauturi.

Venezuela

Sarbatorile de iarna din Venezuela incep in a doua parte a lunii noiembrie, cand are loc festivalul "Feria de la Chinita", dedicat Fecioarei Maria. Craciunul in sine este sarbatorit in Venezuela pe role, biciclete si skateboard-uri. Bisericile sponsorizeaza de obicei evenimentele la care copiii se intrec pe roti. In unele orase se mai pastreaza traditia "parradei", o varianta latina a colindelor specifice batranului continent. Oamenii merg din casa in casa si le canta gazdelor, oprindu-se pentru a gusta din bucatele preparate.

Columbia

Festivitatile de iarna din Columbia incep in 7 decembrie, cand se sarbatoreste "Dia de las Velitas" sau "ziua lumanarilor". Noaptea, strazile, trotuarele, balcoanele, parcarile si terasele sunt decorate cu lumanari si lampioane, ca simbol al conceptiei lui Iisus. Cu noua zile inainte de Ajunul Craciunului incep "Las Novenas", o perioada de rugaciune petrecuta in familie. Ajunul in sine este sarbatorit tot alaturi de cei dragi, iar petrecerile se intind pana spre dimineata.

Chile

Pentru ca se afla in emisfera sudica, Chile sarbatoreste Craciunul in mijlocul verii. Copiii si adultii fac sau cumpara mici figurine din lut, numite "pasebre", pe care le aseaza sub pomul de Craciun. "Viejito Pascuero" coboara pe cosul de fum si ia o astfel de figurina cu el, lasand in urma cadourile.

Guantemala

Festivitatile de iarna din Guantemala incep cu un obicei iesit din comun - oamenii fac curateni generala, iar tot gunoiul este strans in mijlocul strazii, in 7 decembrie. In varful gunoiului este pusa o reprezentare a diavolului, dupa care gramada este arsa. Rostul ritualului este de a alunga spiritele rele si energia negativa.

Statele Unite ale Americii

Americanii, la fel ca multe ale popoare, si-au creat in timp propriile traditii de Craciun. Astazi, cei mai multi dintre ei au obiceiuri amestecate, de origine religioasa, dar si seculara.

Mancarurile, decoratiunile si traditiile sunt strans legate de familie, iar unele dintre acestea se trag din locuri din care provind stramosii lor. Curcanul sau puiul la gratar sunt populare pe ambele coaste ale Statelor Unite, insa, in functie de religie, pe masa de Craciun se pot regasi gasca asortata cu salata de varza rosie, languste, friptura de porc sau salata de fructe de mare.

In sud-vestul Statelor Unite, pe strazi se aprind lumanari si lampioane. Americanii originari din Mexic sarbatoresc "posadas" - o recreare a drumului parcurs de Maria si Iosif, iar cei din Puerto Rico, "parrandas" - petreceri la care se canta si se danseaza.

Cu toate ca pentru multi americani Craciunul este in primul rand un eveniment religios, incepand cu secolul al XIX-lea, acesta s-a transformat si intr-un eveniment comercial. Oamenii au inceput sa investeasca tot mai mult in cadouri pentru copii, iar sezonul cumparaturilor de Craciun a devenit un moment tot mai asteptat, in special de comercianti. In secolul al XIX-lea au fost preluate mai multe traditii de peste ocean. Europeanul "Mos Craciun" a fost prelucrat de masinaria americana de marketing si a devenit un personaj central al sarbatorilor de iarna, personaj pe care americanii l-au "exportat" in multe colturi ale lumii.

Sarbatorile de iara din SUA incep cu "Ziua Recunostintei", urmata de un alt eveniment comercial insemnat - "Black Friday", ziua reducerilor. Pe langa dimensiunea comerciala, Craciunul american este, prin traditie, o sarbatoare a bunavointei, a actelor de caritate si a muncii de voluntariat.

Mexic

Mexicanii recreeaza zilele de dinaintea nasterii lui Iisus. Sarbatoarea se numeste Posadas. Oamenii se imbraca in vesminte similare celor descrise ca fiind purtate de Maria si Iosif si participa la mici procesiuni care au loc in cele noua zile de dinaintea Craciunului. Seara se organizeaza cine si petreceri pentru apropiati. Invitatii trebuie sa le ceara gazdelor, prin cantec, un adapost. La finalul serii este sparta o "pinata" in forma de stea.

Cuba

Craciunul a fost interzis in Cuba in 1969, odata cu venirea comunistilor la putere. Abia in 2011, dupa o vizita la Papei in Havana, executivul cubanez a decis sa declare Craciunul drept sarbatoare publica. Oamenii, majoritatea catolici, au salutat decizia si s-au grabit sa cumpere pomi si decoratiuni. "Nochebuena" sau Ajunul Craciunului este cel mai improtant moment al sarbatorilor de iarna. Printre bucatele preparate pentru aceasta ocazie, se numara friptura de porc si fasolea neagra servita cu orez si plante traditionale.

Etiopia

In Etiopia, Craciunul se numeste "Ledet" si este sarbatorit in 7 ianuarie. In dimineata zilei de Craciun, oamenii se imbraca in alb si merg la biserica, dupa care preotii, imbracati in vesminte traditionale colorate, oficiaza procesiuni. Traditiile implica multa muzica si dans. La pranz, ei se strang pentru a juca "gena" - un fel de hochei. Legenda spune ca ciobanii care pazeau oile in noaptea in care s-a nascut Iisus jucau gena. Sarbatoarea este urmata de un festival de trei zile numit "Timkat" si organizat pentru a celebra Boboteaza europeana. Traditii similare se regasesc si in Ganna sau Timket.

Nigeria

Populatia Nigeriei este impartita intre crestini si musulmani. Fiind o tara cu un nivel de trai scazut, de Craciun, crestinii care locuiesc la oras se intorc in satele natale pentru a le aduce rudelor bucate, dar si pentru a-i ajuta financiar. Donatiile sunt foarte comune in aceasta perioada in care se organizeaza petreceri, nunti si alte evenimente la care cei bogati ii pot ajuta pe cei mai putin norocosi.

Africa de Sud

In pofida faptului ca sarbatoresc Craciunul in mijlocul verii, sud-africanii obisnuiesc sa isi decoreze casele cu motive de iarna. Traditiile lor sunt similare cu cele din Europa, insa meniul traditional nu este pentru toata lumea. In ziua de Craciun, aici se mananca omizi de molie.

Oceania

Craciunul este sarbatorit atat in Australia, cat si in Noua Zeelanda. Mare parte dintre traditiile de aici au fost preluate din Marea Britanie. Chiar daca in decembrie in emisfera sudica este vara, iconografia a fost preluata. Prin urmare, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, iar colindele vorbesc despre fulgi de zapada. Localnicii obisnuiesc sa faca schimb de cadouri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.