Decizia Germaniei de a publica in ianuarie, pentru prima data dupa moartea lui Adolf Hitler, volumul "Mein Kampf", manifestul fostului lider nazist, a generat in aceasta tara un scandal urias, intrucat textul este considerat fie o diatriba rasista incendiara, fie un instrument educational folositor.

Dupa 70 de ani, drepturile de autor asupra textului, scris de Hitler in perioada 1924-1926 si interzis de Aliati la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, expira la sfarsitul acestui an, deschizand calea spre publicarea unei noi editii a cartii, care va include sectiuni explicative si peste 3.500 de adnotari, informeaza Reuters.

In ianuarie, aceasta carte de 2.000 de pagini, publicata in doua volume, va fi pusa in vanzare, dupa trei ani de munca intensa depusa de specialistii de la Institutul de Istorie Contemporana din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cartii "Mein Kampf", o lucrare profund autobiografica, in timp ce se afla in inchisoarea Landsberg, dupa esecul "Puciului de la berarie", o tentativa esuata de lovitura de stat organizata de Partidul Nazist in 1923. Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, Hitler a scris si cel de-al doilea volum al cartii, in timp ce se afla in cabana sa din regiunea montana Berchtesgaden.

In aceasta carte, un amestec de experiente personale si de ideologie politica, fostul lider nazist si-a prezentat strategia. Devenit bestseller dupa ce Hitler a fost numit in functia de cancelar al Germaniei in 1933, volumul "Mein Kampf" s-a vandut, pana in 1945, in peste 12 milioane de copii si a fost tradus in 18 limbi.

Republicarea cartii reprezinta o decizie majora pentru Germania, care este inca profund marcata de greaua mostenire lasata de era nazista si de Holocaust.

Sondajele de opinie au evidentiat o divizare extrem de profunda a societatii germane in aceasta privinta. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecuta, a aratat ca 51% dintre germani se opun mentinerii interdictiei de publicare a cartii "Mein Kampf". La randul sau, landul Bavaria s-a prelevat in repetate randuri pana acum de invocarea drepturilor de autor, care i-au fost transferate de Aliati, pentru a se opune republicarii. Peter Longerich, biograf al lui Hitler, considera ca germanii au ajuns intr-un punct in care tabuurile sunt sfaramate.

Citeste si:
Ciutacu, atac la CTP, din cauza vaccinarii obligatorii: Asa a...
Ciutacu, nou atac la CTP, din...

"Am intrat probabil intr-o etapa in care poti sa faci mult mai multe lucruri cu Hitler si textele sale decat puteai sa faci in urma cu 10-20 de ani. In era mass-media, tabuurile sunt in mod constant sfaramate, iar textele nu mai pot fi tinute sub lacat", a declarat istoricul german.

Printre celelalte momente hotaratoare care au marcat in ultimii ani opinia publica din Germania s-au aflat filmul din 2004 "Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang", o explorare fictiva a ultimelor zile din viata dictatorului nazist, dar si fenomenalul succes comercial pe care l-a avut filmul din acest an "Er ist wieder da", o adaptare cinematografica a unui roman de satira, care isi imagineaza reinvierea lui Hitler in zilele moderne din secolul al XXI-lea si transformarea lui intr-o vedeta a spectacolelor de stand-up comedy.

Citeste si:
Ediție specială nouă pentru Land Rover Defender 90: disponibilă...
Ediție specială nouă pentru...

Demolarea minciunilor naziste - Desi sunt perfect constienti de controversele care inconjoara "Mein Kampf", expertii de la Institutul de Istorie Contemporana din Munchen afirma ca obiectivul acestui proiect editorial este acela de a demola propaganda nazista si de a submina orice putere simbolica pe care aceasta carte inca o mai detine.

"Scopul nostru este de a prezenta «Mein Kampf" ca pe un sursa frapanta de documentatie pentru istoria contemporana, pentru a descrie contextul in care s-a produs geneza parerilor lui Hitler", a precizat institutia germana citata.

Pentru a preveni orice exploatare comerciala a acestui volum controversat, Institutul de Istorie Contemporana a luat decizia de a-l publica el insusi. Prima editie va avea un tiraj de aproximativ 4.000 de copii.

Consiliul Central al Evreilor din Germania are rezerve mari fata de acest proiect, considerand ca volumul in cauza, considerat de unii dintre liderii comunitatii evreiesti ca o "diatriba antisemita", ar trebui sa ramana interzis.

Citeste si:
Joe Biden: „Ucraina va primi asistență”. Germania ezită să trimită...
Joe Biden: „Ucraina va primi...

"Dupa expirarea drepturilor de autor, exista un risc foarte mare ca aceasta palida tentativa de carte sa devina disponibila unui public mult mai larg", a precizat Josef Schuster, presedintele consiliului citat.

Cu toate acestea, Josef Schuster recunoaste ca intelegerea contextului istoric reprezinta un element important in ceea ce priveste explicarea nazismului si a Holocaustului: "Asadar, nu avem nimic de obiectat, daca o editie academica va fi publicata insotita de comentarii si va fi disponibila pentru cercetari stiintifice si in scopuri educative".

Autoritatile germane au anuntat insa, foarte clar, ca orice retiparire a unei versiuni needitate a cartii va fi supusa consecintelor generate de legile in vigoare.

Insa Asociatia profesorilor din Germania doreste ca noul volum sa fie utilizat in scoli.

Citeste si:
Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot. „Am oferit...
Germania va oferi Poloniei un...

"O folosire profesionista a unor pasaje din carte, in timpul orelor de curs, poate sa contribuie la imunizarea impotriva extremismului politic", a declarat Josef Kraus, presedintele acestei asociatii, pentru publicatia Handelsblatt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.