Un tribunal militar din Egipt l-a condamnat, marti, pe Mohamed Badie, liderul miscarii Fratia Musulmana, la zece ani de inchisoare pentru implicarea in confruntarile din 2013, dupa ce armata l-a demis pe presedintele Mohamed Morsi, informeaza agentia de presa AFP.

Mohamed Badie si alti inculpati au pledat vinovati la acuzatia de participare la confruntarile, soldate cu 31 de morti, in Suez, in perioada 14-16 august 2013, la o luna dupa destituirea lui Morsi din functia de presedinte al Egiptului. Confruntarile cu fortele de ordine egiptene au izbucnit dupa ce mai multi islamisti protestau fata de demiterea lui Morsi de catre armata egipteana, scrie MEDIAFAX.

Mohamed Badie a fost acuzat, alaturi de alti inculpati, de vandalism, incitare la violenta, ucidere din culpa, agresiune asupra militarilor si de incendiere a autovehiculelor militare si a doua biserici din Suez. Si alti doi membri ai miscarii Fratia Musulmana, Mohamed al-Beltagui si Safwat Hegazi, au primit condamnari de zece ani de inchisoare.

De asemenea, alti 41 de acuzati au primit pedepse de la trei la sapte ani de inchisoare si alti 90 au fost condamnati la inchisoare pe viata - echivalentul a 25 de ani in inchisoare in Egipt. Alte 59 de persoane au fost achitate.

Mohamed Badie, ca si Morsi, face obiectul a mai multe procese, fiind condamnat la pedeapsa capitala in alt caz. Din iulie 2013, de cand Mohamed Morsi a fost destituit din functia de presedinte al Egiptului de catre armata, sute de partizani ai lui Morsi au primit pedeapsa capitala. Peste 1.400 de manifestanti pro-Morsi au murit in confruntari cu fortele de ordine egiptene si peste 15.000 de persoane au fost arestate. In plus, grupari insurgente au lansat atacuri impotriva fortelor de ordine soldate cu sute de morti.

Conducerea de la Cairo a clasificat miscarea Fratia Musulmana drept "grup terorist" la finalul anului 2013 si a primit interdictie de a participa la alegeri in Egipt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.