Ucraina a ajuns la un acord cu separatistii prorusi pentru un armistitiu in perioada sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, care a intrat in vigoare la miezul noptii de marti spre miercuri, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina electronica.

O purtatoare de cuvant a negociatorului de pace ucrainean a declarat ca noul acord a fost redactat in capitala belarusa Minsk, in cadrul ultimei runde de negocieri pentru pace. "Avem un acord privind un armistitiu complet si neconditionat care va incepe la ora 0.00, in noaptea de 22 spre 23 decembrie", a scris marti pe Facebook Darka Olifer, secretarul de presa al lui Leonid Kucima, negociatorul de pace din partea Ucrainei si fost presedinte al tarii.

"Aceasta initiativa este necesara in special pentru ca civilii care traiesc (in estul separatist al Ucrainei) sa poata petrece Craciunul si Anul Nou in pace", a adaugat ea.

"Ne asteptam si speram ca oamenii din estul Ucrainei sa se poata bucura de zilele de Craciun si Anul Nou in pace si sa mentinem aceste conditii pe viitor", a declarat Martin Sajdik, emisar al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Un reprezentant al provinciei separatiste Lugansk a afirmat ca noul acord era necesar din cauza incalcarilor repetate ale armistitiului existent.

Sajdik a mai spus ca cele doua parti implicate in conflict au convenit de asemenea sa-si limiteze deplasarile trupelor si tancurilor de-a lungul liniei de front de 500 de kilometri. "Am convenit ca cele doua parti se vor abtine de la efectuarea unor manevre militare si isi vor reduce la minimum deplasarile de trupe", a precizat el.

Partile din conflict au incheiat la 1 septembrie un armistitiu care a redus semnificativ schimburile de focuri de artilerie si rachete de-a lungul unei zone-tampon care separa zona de conflict de restul Ucrainei.

Dar o intensificare a violentelor de saptamana trecuta ameninta sa submineze armistitiul din septembrie. Kievul a raportat marti 30 de cazuri in care insurgentii au incalcat armistitiul de-a lungul liniei de front, scrie MEDIAFAX.

ONU estimeaza ca peste 9.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la declansarea conflictului armat in estul Ucrainei, in aprilie 2014.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.