Violentele care se inregistreaza in nord-estul Nigeriei si in tarile vecine vizate de secta islamista Boko Haram priveaza de scoala peste un milion de copii, care sunt expusi abuzurilor, rapirilor si recrutarii in gruparile armate, a anuntat marti Fondul ONU pentru Copii (UNICEF).

Peste 2.000 de scoli din Nigeria, Niger, Camerun si Ciad sunt inchise din cauza conflictului. Sute de scoli au fost jefuite, avariate sau distruse complet, se arata in comunicatul emis de UNICEF. Cateva sute de scoli au fost redeschise in ultimele luni in Nigeria, dar lipsa securitatii si teama de violenta determina multi profesori sa nu revina la cursuri si pe parinti sa nu-si trimita copiii la scoala.

"Conflictul a fost un soc enorm pentru educatie in regiune, iar violenta a mentinut multi copii in afara salilor de clasa de peste un an, marind riscul de a abandona complet scoala", a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest si de Centru.

"Scolile au fost tintele atacurilor, iar copiii se tem sa revina la scoala. Cu cat raman mai mult departe de scoala, cu atat creste riscul de a fi victime ale abuzurilor si de a fi recrutati de gruparile armate", a adaugat acesta.

Peste 400 de scoli s-au redeschis incepand din octombrie in statul nigerian Borno, fieful insurectiei islamiste care afecteaza de sase ani regiunea, la 18 luni dupa inchiderea institutiilor scolare in urma unui atac in statul vecin Yobe, care s-a soldat cu moartea a 59 de elevi. In nordul Camerunului, vizat de asemenea de violente comise de gruparea Boko Haram, doar o scoala din cele 135 inchise in 2014 s-a redeschis anul acesta, a precizat UNICEF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.