Parlamentul grec a adoptat, marti, o rezolutie care solicita Guvernului sa recunoasca statul palestinian in cadrul unei reuniuni extraordinare, in prezenta presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, aflat in vizita oficiala in Atena, informeaza site-ul postului Europe 1.

Rezolutia a fost aprobata in unanimitate de Parlamentul grec si solicita guvernului "sa lanseze procedurile adecvate pentru recunoasterea statului palestinian si sa depuna tot efortul diplomatic necesar pentru reluarea negocierilor de pace" in regiune, a indicat presedintele Parlamentului grec, Nikos Voutsis.

Pentru vicepresedintele Parlamentului, acest vot este "un pas important spre recunoasterea statului palestinian". Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas s-a declarat "mandru sa se afle in Parlamentul grec, in sanctuarul democratiei" si a multumit parlamentarilor greci pentru acest vot acordat care "contribuie la crearea statului palestinian". Votul de marti a avut loc la o saptamana dupa ce o rezolutie a fost adoptata in unanimitate in acest sens de Comisia pentru Aparare si Afaceri Externe din cadrul Parlamentului grec.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anuntat luni, in contextul discutiilor cu Mahmoud Abbas, oficializarea numelui de Palestina in documentele grecesti care va inlocui denumirea "Autoritatea palestiniana" utilizata pana in prezent. El a subliniat faptul ca "Grecia se angajeaza in instaurarea unui stat palestinian viabil, independent si suveran in baza frontierelor fixate in 1967, avand drept capitala Ierusalimul de Est, un stat care va coexista in pace cu Israelul".

Parlamentul grec a aprobat aceasta rezolutie, dupa ce Senatul Frantei a votat la inceputul lunii o rezolutie similara. In total, 136 de tari au votat recunoasterea statului palestinian. Printre tarile europene, se afla Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Malta, Cipru care au recunoscut statul palestinian inainte de a deveni state membre UE.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.