Parlamentul Danemarcei va dezbate in ianuarie un proiect de lege ce prevede confiscarea bijuteriilor si sumelor in numerar gasite asupra imigrantilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez, oficiali danezi argumentand ca este normal ca refugiatii sa contribuie la buget daca au posibilitatea.

Danemarca incearca de cateva luni sa descurajeze venirea refugiatilor. Dupa inasprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledeaza acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigrantii extracomunitari, scrie cotidianul Le Figaro.

Un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor in numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) gasite asupra extracomunitarilor va fi dezbatut in ianuarie in Parlamentul de la Copenhaga, avand sanse mari sa fie aprobat, data fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile.

Controversata initiativa a starnit deja reactii ostile, fiind comparata cu masuri luate in perioada nazista impotriva evreilor si romilor. "Proiectul de lege initiat de Guvernul danez este comparabil cu actiunile naziste de persecutare a minoritatilor", a argumentat Bent Melchio, fostul mare rabin al Danemarcei, scrie MEDIAFAX.

Insa Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogandu-le drept "nejustificate". "Este inacceptabil ca cetatenii danezi sa ofere sustinere financiara pentru refugiati care au asupra lor bunuri de valoare", a declarat Naser Khader, un oficial din cadrul Partidului Popular danez (extrema-dreapta). Opinia este impartasita de ministrul Integrarii, Inger Stojberg.

"Este normal ca oamenii care vin la noi sa isi plateasca singuri cheltuielile daca au posibilitatea", a transmis Partidul Popular (extrema-dreapta).

Initiativa legislativa are sanse mari sa fie aprobata de Parlamentul de la Copenhaga, in care majoritatea este detinuta de formatiunea liberala Venstre (aflata la guvernare) si de Partidul Popular (nationalist).

Danemarca are o politica foarte restrictiva in materie de imigratie. In perioada ianuarie - octombrie 2015, in Danemarca au ajuns 13.000 de solicitanti de azil.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.