David Cameron a constatat unele "progrese" in cursul discutiilor cu omologii sai europeni, joi seara, pe tema concesiilor pe care le cere in cadrul proiectului sau de referendum pe tema ramanerii sau nu a Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE), relateaza Reuters online.

Insa negocierile vor fi "dificile", a avertizat premierul britanic, care a participat la o dezbatere de peste trei ore cu omologii sai reuniti la Bruxelles. "Vestea buna este ca exista o iesire catre un acord", a spus el, adaugand ca mai sunt multe de facut pana sa se ajunga la o intelegere asupra celor patru domenii ale unor reforme pe care le doreste adoptate.

Cei 28 spera sa poata sa puna, pana la Consiliul European din februarie, bazele unui acord care sa-i permita lui David Cameron sa-si lanseze - in cadrul taberei "da" - campania in vederea referendumului pe care a promis sa-l organizeze la orizontul lui 2017, scrie MEDIAFAX.

In urma unui dialog "deschis", liderii au "redus mult numarul punctelor in discutie", a subliniat François Hollande.

Insa doua dintre cele patru puncte aparate de Londra continua sa ridice probleme.

Primul punct priveste dorinta Londrei de a impiedica cetatenii statelor membre UE care vin sa munceasca in Marea Britanie sa beneficieze de anumite prestatii sociale in primii patru ani de resedinta.

"Pot exista unele adaptari"

David Cameron vrea, de asemenea, sa le interzica acestor europeni sa-si transfere in strainatate alocatiile familiale. Propunerea vizeaza sa faca Marea Britanie mai putin atractiva in ochii migrantilor - in special din statele membre UE din Europa de Est. Insa ea ar constitui o incalcare a dreptului european in domeniul liberei circulatii a muncitorilor.

Cancelarul german Angela Merkel, la fel ca François Hollande, au insistat asupra importantei respectarii acquis-urilor europene. "Pot exista unele adaptari, unele aranjamente, dar trebuie respectate principiile, regulile, acquis-urile europene", a subliniat presedintele francez, care a sugerat ca referendumul va avea loc in iunie 2016.

"Noi am aratat clar ca suntem pregatiti pentru un compromis, dar tot in baza respectarii principiilor europene de baza, care includ nediscriminarea si libertatea de miscare", a spus la randul ei Angela Merkel.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Polonezii sunt principalii beneficiari ai masurilor in domeniul liberei circulatii, de la intrarea tarii lor in UE, in 2004. Iar din 2007, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, romanii si bulgarii.

Intr-o declaratie comuna difuzata joi, tarile din grupul de la Visegrad - Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia - afirma ca resping orice solicitare britanica pe care o considera "discriminatorie" sau ca limitand "libertatea de miscare".

Londra doreste, de asemenea, atat o procedura care sa permita sa se tinta cont de interesele tarilor care nu sunt membre ale zonei euro atunci cand Eurogrupul ia decizii, cat si sa se schimbe obiectivul general al tratatelor UE - si anume de a crea o "uniune tot mai stransa".

François Hollande si-a exprimat reticentele fata de aceasta cerere. "Nu putem accepta (...) ca tari din afara zonei euro sa impiedice vointa de a avansa in zona euro si sa franeze demersurile necesare in vederea avansarii integrarii monetare", a subliniat seful statului francez.

In pofida acestor obstacole, presedintele polonez al Consiliului European Donald Tusk s-a declarat optimist in privnta sanselor de a se ajunge la un acord cu Guvernul britanic pana in februarie.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.