Uniunea Europeana va actiona rapid pentru a infiinta noua forta comuna de frontiera si paza de coasta in urmatoarele sase luni, au convenit liderii europeni joi, in prima zi a summitului de la Bruxelles, relateaza BBC News Online.

"Trebuie sa adoptam o pozitie pana in iulie" referitoare la aceasta forta, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Comisia Europeana a propus marti instituirea unui corp european de paza a frontierelor si a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasa si partajata a frontierelor externe. Noua forta ar urma sa aiba 1.500 de membri si va putea fi detasata rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o decizie luata la Bruxelles care va putea fi blocata doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede infiintarea unei noi structuri cu efective terestre si maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin inlocuirea actualei Agentii pentru frontiere - Frontex. Aceasta forta ar putea sa intervina chiar si atunci cand tarile-gazda nu sunt de acord, astfel ca unele state membre UE sunt ostile acestui plan.

Peste un milion de imigranti au intrat in UE anul acesta, in special prin Grecia si Italia, majoritatea dornici sa ajunga in Germania sau alte state nordice mai prospere, unde isi pot gasi locuri de munca sau au rude. In acest context, Ungaria a ridicat un gard la frontiera, fiind urmata de alte state, ceea ce a subminat principiul liberei circulatii in spatiul Schengen.

Ingrijorarile privind zona Schengen au dominat summitul de la Bruxelles. Statele membre UE nu reusesc "sa protejeze frontierele noastre externe", a afirmat Tusk. "In urma discutiilor, putem fi mai optimisti pentru ca toti liderii au convenit sa protejam Schengen", a adaugat el.

Tusk a anuntat ca personalul agentiei europene pentru frontiere Frontex va fi suplimentat in Grecia luna aceasta, pentru a ajuta la gestionarea fluxului de imigranti.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Numerosi europeni sunt ingrijorati ca teroristii pot intra in UE pretinzand ca sunt imigranti si exploatand libertatea de circulatie oferita de spatiul Schengen. De altfel, cel putin doi dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, au intrat in Europa printre imigrantii care sosesc zilnic pe insulele elene din apropierea Turciei.

Dar Ungaria si Polonia insista ca noua forta europeana de frontiera nu trebuie sa submineze suveranitatea nationala.

Lupta impotriva terorismului ar urma sa domine discutiile de vineri, dar Tusk este dornic sa trateze migratia si terorismul ca subiecte distincte. "Protejarea frontierelor noastre externe nu este menita sa-i sperie pe cei care fug din calea razboiului si persecutiei", a scris el in invitatia la summit.

Majoritatea imigrantilor sunt refugiati din calea conflictelor din Siria, Irak si Afganistan.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.