Bosnia-Hertegovina va prezenta, in mod oficial, solicitarea de aderare la Uniunea Europeana in ianuarie 2016, dupa ce in iunie a primit aviz pozitiv din partea UE in privinta programului sau de reforme, a declarat liderul presedintiei colegiale bosniace, Dragan Covici, citat de publicatia Le Figaro.

Bosnia a semnat un acord de stabilizare si asociere cu UE in 2008, dar acesta nu a fost ratificat decat in iunie 2015. Daca solicitarea sa va fi acceptata, Bosnia va incheia negocierile de ani intregi purtate cu UE. Dar analistii considera ca tara nu va deveni membru UE mai devreme de 2025.

In vederea unei noi strategii pentru Bosnia-Hertegovina lansata de UE, liderii europeni au solicitat celor bosniaci sa stabileasca un program de reforme si un calendar pentru implementarea acestora. In conditiile in care au respectat aceste cerinte, liderii bosniaci vor prezenta o solicitare oficiala de aderare la UE in ianuarie 2016.

Dar mai exista alte conditii solicitate de UE care trebuie indeplinite, printre care crearea unui mecanism de luare a deciziilor eficiente in negocierile cu UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.