O noua scoala pentru copii refugiati sirieni - "Viata mea", infiintata de Uniunea Europeana (UE) si administrata de Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) in parteneriat cu Refugee Education Trust - a fost deschisa la Sanliurfa, in sudul Turciei, relateaza Euronews.

"Sirienii sunt niste oameni care acorda mare importanta educatiei, iar noi salutam acest lucru", a declarat Hansjörg Haber, ambasadorul UE in Turcia.

"Noi nu ne dorim ca aceasta generatie, care a fost nevoita sa-si abandoneze locuintele, sa sufere ani si ani fara sa inregistreze progrese in educatia personala", a continuat el.

"Vrem ca ei (copiii refugiati) sa poata sa-si faca o cariera in viata, iar aceasta este baza necesara", a subliniat ambasadorul.

In afara de o educatie generala, elevelor - cele mai numeroase la aceasta scoala -, li se ofera consiliere psihologica si o formare in dobandirea unor abilitati necesare in viata, scrie MEDIAFAX. "Experienta ne-a aratat ca adolescentele si tinerii au in mod special nevoie de protectie. De obicei ei sunt mai expusi unor violente, abuzuri si exploatarii pe baza de gen", a declarat Philippe Duamelle, reprezentantul UNICEF in Turcia.

In total, 746.000 dintre copiii sirieni inregistrati in Turcia sunt de varsta scolara. Insa, in prezent, doar aproximativ 60% au unde sa invete.

Siria, care urmeaza sa intre anul viitor in al cincilea an de razboi, a devenit cea mai grava criza umanitara de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, potrivit agentiilor cu activitate in domeniul umanitar.

Potrivit ONU, peste patru milioane de sirieni au fugit din tara, din calea razboiului din tara lor, dintre care peste jumatate s-au refugiat in Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.