Nivelul de securitate generala in Afganistan a scazut in a doua jumatate a anului 2015, in conditiile in care talibanii au comis mai multe atacuri, soldate cu mai multe victime printre fortele afgane, potrivit unui raport realizat de Pentagon, informeaza site-ul agentiei de presa Reuters.

Raportul realizat de Pentagon, prezentat marti Congresului Statelor Unite, subliniaza rezistenta in crestere a talibanilor in Afganistan in fata fortelor de securitate, in pofida angajamentului militar al SUA in urma cu 14 ani in aceasta regiune. Printre pierderile inregistrate de fortele afgane se afla si capturarea orasului nordic Kunduz de catre talibani si atacarea aeroportului din Kandahar, din sudul tarii, de catre talibani, saptamana trecuta, atac soldat cu moartea a peste 50 de persoane, civili si angajati ai securitatii.

Potrivit raportului Pentagonului, pierderile in randurile Fortelor apararii nationale si securitatii in Afganistan (ANDSF) au crescut cu 27% in perioada 1 ianuarie-15 noiembrie, in comparatie cu aceeasi perioada din 2014, in conditiile in care, in urma cu un an, un general american anunta ca pierderile in randurile fortelor afgane sunt deja prea mari si nu mai pot fi sustinute.

Insa, Pentagonul a subliniat si succesele militare intregistrate de Afganistan prin redobandirea controlului asupra unor teritorii si capacitatea amplificata a fortelor afgane de a efectua operatiuni ample. Ofensivele talibanilor in provincia Helmand si in orasul Kunduz demonstreaza ca fortele guvernamentale afgane "raman recative", sustine raportul.

"Asta permite talibanilor sa lase impresia ca fortele afgane nu pot controla principalele centre ale populatiei", precizeaza Pentagonul in raportul sau.

Insa nivelul de incredere a poporului in fortele de securitate afgane ramane ridicat, la 70%, coborand de la 78% cat se inregistrase in martie. In plus, numarul atacurilor efective ale talibanilor a crescut cu 4% in primele luni ale anului 2015 in comparatie cu aceeasi perioada din 2014, in conditiile in care numai in iunie si iulie au fost peste 1.000 de atacuri.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

De asemenea, raportul precizeaza si o amenintare din partea retelei teroriste Stat Islamic (SI), care a dobandit control asupra unor teritorii ale talibanilor din provincia Nangarhar, scrie MEDIAFAX.

"Gruparea continua sa recruteze talibani neloiali si fosti luptatori afiliati talibanilor, cei mai multi din Miscarea Islamica din Uzbekistan"
, precizeaza raportul.

Dar cu exceptia talibanilor si a militantilor SI, si organizatia terorista Al-Qaida incearca sa recastige teren, avertizeaza raportul, aducand in discutie o operatiune din octombrie care viza distrugerea unei tabere Al-Qaida din Kandahar.

Obama a prelungit, in octombrie, angajamentul militar al SUA fata de Afganistan, prin mentinerea celor 9.800 de militari americani din tara pana la finalul anului 2016, urmand ca din 2017 (mandatul lui Obama se incheie in ianuarie 2017), numarul acestora sa scada la 5.500. Peste 2.300 de militari americani au murit in timpul razboiului din Afganistan din 2001 in prezent, desi cele mai multe decese s-au inregistrat in ultimii ani. Din iunie in noiembrie 2015, au murit 12 militari americani.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.