Frontul National (FN) nu a obtinut victorie in nicio regiune in turul doi al alegerilor regionale de duminica, dreapta a invins in sapte regiuni metropolitane, iar stanga in cinci, pe cand in Corsica s-a impus lista nationalista, relateaza AFP in pagina electronica.

  • ALSACE-CHAMPAGNE-ARDENNE-LORRAINE: Dreapta invinge FN, in pofida mentinerii lui Masseret (rezultate)
  • AQUITAINE-LIMOUSIN-POITOU-CHARENTES: Stanga pastreaza regiunea cu usurinta (rezultate)
Presedintele in exercitiu al Aquitaine, socialistul Alain Rousset, care si-a fuzionat lista cu EELV, pastreaza fara probleme aceasta mare regiune, cu 44,27% din voturile exprimate in turul doi, in fata lui Virginie Calmels, candidata uniunii de dreapta si centru (34,06%) si a candidatului FN Jacques Colombier (21,67%).
  • AUVERGNE-RHÔNE-ALPES: Wauquiez se impune in fata lui Queyranne (rezultate)
Primarul din Puy-en-Velay Laurent Wauquiez, primul pe lista LR-UDI-MoDem, obtine a doua cea mai importanta regiune franceza cu 40,61% din sufragii, in fata presedintelui in exercitiu din Rhône-Alpes Jean-Jack Queyranne si a listei sale de uniune a stangii (36,84%). Candidatul FN Christophe Boudot a obtinut 22,55% din voturile exprimate.
  • BOURGOGNE-FRANCHE-COMTE: Stanga invinge la limita (rezultate)
Presedinta in exercitiu din Franche-Comté, socialista Marie-Guite Dufay, l-a invins pe candidatul LR-UDI François Sauvadet cu 34,68% la 32,89% din voturile exprimate. Candidata FN Sophie Montel a obtinut 32,44% din sufragii.
  • BRETAGNE: Le Drian castiga detasat (rezultate)
Candidatul PS Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apararii, a obtinut o victorie, fara nicio surpriza, cu 51,41% din voturile exprimate, devansandu-l cu mult pe Marc Le Fur (LR), care a obtinut doar 29,72% din sufragii si pe Gilles Pennelle (FN, 18,87%).
  • CENTRE-VAL-DE-LOIRE: Stanga obtine o victorie la limita (rezultate)
Multumita unui acord cu listele EELV si Frontului de Stanga, presedintele socialist in exercitiu François Bonneau ramane la putere cu 35,43% din voturile exprimate, in fata lui Philippe Vigier din cadrul UDI, capul unei liste de uniune intre dreapta si centru, care a adunat 34,58% dintre voturile exprimate. Candidatul FN Philippe Loiseau, care s-a clasat primul in urma primului tur, a obtinut 30% in al doilea.
  • CORSICA: Invinge nationalistul Simeoni (rezultate)
  • ILE-DE-FRANCE: Pécresse, pe cale sa obtina victoria in regiunea capitalei (rezultate)
Candidata dreptei si centrului Valérie Pécresse (LR) este data castigatoare in fata capului listei stangii unite Claude Bartolone (PS) cu 43,80% la 42,18% din voturile exprimate. Wallerand de Saint Just de la FN obtine 14,02%.
  • LANGUEDOC-ROUSSILLON-MIDI-PYRÉNÉES: stanga pastreaza regiunea (rezultate)
Socialista Carole Delga, favorita in aceasta regiune ancorata in mod traditional la stanga, unde a beneficiat intre cele doua tururi de sustinerea ecologistilor, obtine o victorie cu 44,81% din voturile exprimate, in fata vicepresedintelui FN Louis Aliot (33,87%). Politologul Dominique Reynié, candidat al dreptei si centrului, ramane al treilea, ca in primul tur (21,32%).

Xavier Bertrand (LR) o devanseaza net pe Marine Le Pen (FN), cu un scor de 57,77% la 42,23% din voturile exprimate. Retragerea listei socialistului Pierre de Saintignon si indemnul de a vota pentru Bertrand pentru a "opri" FN, care s-a clasat pe primul loc in turul intai, a dat rezultate.

  • NORMANDIE: Morin, la limita (rezultate)
Intr-un scrutin disputat pana in ultimul moment, Hervé Morin (centru) parea sa-l invinga la limita pe socialistul in exercitiu din Haute-Normandie Nicolas Mayer-Rossignol, cu 36,43% la 36,08% din voturile exprimate. Nicolas Bay de la FN, care s-a clasat dupa Morin in primul tur, obtine 27,50% din sufragii.
  • PAYS DE LA LOIRE: Dreapta obtine o victorie asteptata (rezultate)
Promisa dreptei - de sondaje - inca de la inceputul campaniei, lista dreptei si centrului condusa de liderul grupului senatorilor Les Républicains Bruno Retailleau obtine o victorie (42,70% din voturile exprimate) in fata celei a socialistilor si ecologistilor uniti in jurul lui Christophe Clergeau de la PS, in pofida dezacordurilor de a "face front comun" impotriva FN si dreptei (37,56%). Frontul National a obtinut 19,74% din sufragii.
  • PROVENCE-ALPES-COTE D'AZUR: Christian Estrosi o invinge pe Marion Maréchal-Le Pen (rezultate)
Lista (LR-UDI-MoDem) a deputatului-primar LR din Nisa Christian Estrosi, care a fost devansat cu mult in primul tur, obtine o victorie cu 54,78% din voturile exprimate in fata deputatei FN din Vaucluse Marion Maréchal-Le Pen (45,22%). Dupa retragerea listei PS conduse de Christophe Castaner si indemnul adresat socialistilor de a vota pentru acesta, Estrosi si-a multiplicat, intre cele doua tururi, gesturile de deschidere catre alegatorii de stanga.
Citeste si:
Biden vrea să candideze pentru al doilea mandat în 2024
Biden vrea să candideze...

PESTE MARI

  • LA REUNION ramane de dreapta (rezultate)
Lista uniunii dreptei si UDI, condusa de presedintele in exercitiu Didier Robert (LR), a castigat alegerile regionale in La Réunion cu 52,69% din voturile exprimate, impunandu-se in fata listei stangii si MoDem - condus de Huguette Bello - care nu a stiut sa-i convinga pe alegatorii din cel mai important teritoriu de peste mari (850.000 de locuitori), asa cum arata rezultatul obtinut (47,31%).
  • GUYANA: Rodolphe Alexandre obtine o victorie (rezultate)

Lista presedintelui in exercitiu al Consiliului Regional Rodolphe Alexandre (Stanga diversa, DVG) obtine o victorie detasata (54,55%) in Colectivitatea Teritoriala din Guyana (CGT) - o Adunare unica in care regiunea va fuziona cu departamentul -, in fata listei conduse de catre omologul sau de la nivelul Consiliului General Alain Tien-Liong (DVG) (45,45%).
  • GUADELUPE: Victorin Lurel (PS), infrant de Ary Chalus (DVG) (rezultate)
Victorin Lurel, presedintele in exercitiu al regiunii, care candida pentru al treilea mandat, a fost infrant, obtinand 42,48% din voturile exprimate, de catre rivalul sau Ary Chalus de la DVG, care a obtinut un scor de 57,52%.
  • MARTINICA: Serge Letchimy, infrant de separatistul Alfred Marie-Jeanne (rezultate)
Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.