Angela Merkel, putin obisnuita sa fie criticata de ai sai, urmeaza sa apere luni o solutie europeana la criza refugiatilor, in Congresul partidului sau conservator, care a cazut prada a unor disensiuni pe tema politicii cancelarului de primire a azilantilor, relateaza AFP in pagina electronica.

Merkel, care va lua cuvantul in fata a 1.000 de delegati ai Uniunii Crestin-Democrate (CDU) luni la pranz, nu intentioneaza sa cedeze in fata detractorilor sai din interior. Ea a repetat, desigur, in acest weekend ca vrea sa "reduca net" numarul migrantilor, dar si-a reafirmat totodata opozitia fata de introducerea unui plafon - in cifre - in vederea restrangerii numarului migrantilor care vin in Germania.

La sfarsitul lui noiembrie, acest numar atingea deja milionul - un numar simolic, care urmeaza, asadar, sa fie depasit pana la sfarsitul anului.

Cancelarul, care conduce CDU de 15 ani, este nevoit sa infrunte critici neobisnuit de virulente in propria tabara, din partea celor care-i cer sa apese frana in privinta afluxului migrantilor, scrie MEDIAFAX.

Cea mai complexa provocare

Comentatori politici preconizeaza, asadar, unul dintre cele mai importante congrese in ceea ce o priveste pe Merkel, in varsta de 61 de ani, care tocmai a sarbatorit zece ani de cand se afla la conducerea Guvernului.

Merkel - care a recunoscut ca aceasta criza a refugiatilor este "chestiunea cea mai complexa" de cand se afla ea la guvernare - a insistat asupra necesitatii gasirii unor raspunsuri europene - ci nu germane - la aceasta criza care zguduie intreaga Uniune Europeana (UE).

Un summit la Bruxelles, consacrat acestei crize urmeaza sa aiba loc, de altfel, joi si vineri.

Astfel, cel mai important subiect de pe agenda Congresului CDU, la Karlsruhe (sud-vest), este dezbaterea unei motiuni care indeamna la "masuri eficace" in vederea reducerii nete a afluxului de solicitanti de azil.

In urma unor discutii dure in aceste ultime zile, Congresul urmeaza sa rezume pozitia Angelei Merkel, care promoveaza o actiune europeana comuna - in special la frontiera dintre Grecia si Turcia, principala poarta de intrare a migrantilor in UE.

Berlinul a fost unul dintre initaitorii unei apropieri de Ankara, in vederea unei incercari de a retine in Turcia cele peste doua milioane de sirieni care s-au refugiat aici din tara lor inca de la inceputul razboiului. "Vrem sa reducem net numarul de migranti, nu prin masuri nationale unilaterale", ci, "inainte de toate, prin masuri internationale si europene", a subliniat ea duminica seara, pentru postul ARD.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

"Este necesar sa combatem nivelul international al motivelor care-i imping pe migranti (sa fuga din tarile lor) si sa protejam frontierele externe ale UE", a mai subliniat ea. Ea a evocat din nou "responsabilitatea umana" a Germaniei fata de acesti refugiati aflati in suferinta, care fug "impotriva vointei lor din propria tara".

Rezultatul votului asupra acestei motiuni va fi scrutat cu mare atentie si interpretat, daca va fi cazul, ca un semnal de neincredere in cancelar. In ceea ce-i priveste pe germani, nemultumirea este tot mai mare. Astfel, 49% dintre ei se declara impotriva politicii adoptate si urmate de Berlin, in timp ce alti 47% apreciaza activitatea lui Merkel, potrivit barometrului politic al postului public ZDF.

O societate zguduita

Insa unii editorialisti minimizeaza amploarea vocilor disonante din CDU, apreciind ca, in pofida faptului ca Merkel si-a pierdut aura, ea nu are rival nici in partid si nici in afara acestua.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Principalul sau concurent, dar care-i este partener in cadrul marii coalitii guvernamentale, social-democratul Sigmar Gabriel a fost sanctionat vineri, cand a fost reales la conducerea SPD.

Iar atunci cand revista americana Time a desemnat-o personalitatea anului 2015, un cotidian german nu a ezitat sa titreze pe masura - "cancelarul lumii libere".

Dar criza refugiatilor zguduie societatea germana. Violentele care-i vizeaza pe refugiati s-au intensificat puternic, de la inceputul anului, pe fondul ascensiunii partidului xenofob Alternative für Deutschland (AfD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.