Rusia a indemnat duminica Turcia sa inceteze ceea ce a denuntat drept "provocari" la adresa fortelor sale in Siria sau in regiune, dupa ce o nava ruseasca de razboi a tras focuri de avertisment in directia unei nave turcesti de pescuit, in Egeea, pentru a evita o coliziune, relateaza Reuters online.

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca distrugatorul Smetlivi a fost nevoit sa traga aceste focuri de avertisment, duminica dimineata, si ca l-a convocat pe atasatul militar al Turciei in legatura cu acest incident. "Diplomatului militar turc i s-au prezent ferm potentialele consecinte dezastruoase ale unor actiuni nesabuite din partea Ankarei fata de contingentul militar rus care lupta impotriva terorismului international in Siria", a precizat ministerul intr-un comunicat.

"I-au fost prezentate, in mod expres, ingrijorarile noastre cu privire la noile provocari turcesti la adresa distrugatorului Smetlivi", a adaugat ministerul.

Ministerul a anuntat anterior ca nava de pescuit turceasca nu a raspuns avertismentelor distrugatorului si ca si-a schimbat cursul brusc numai dupa ce s-au tras focuri de avertisment, iar aceasta a trecut la doar 500 de metri pe langa Smetlivi. "Numai norocul a contribuit la evitarrea unei tragedii", a apreciat ministerul.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, prezent la Roma la negocieri pe tema situatiei din Libia, a declarat ca Ankara ancheteaza incidentul si ca va face o declaratie dupa ce va avea mai multe informatii.

El a reiterat totodata pozitia Turciei, care doreste sa-si solutioneze dificultatile cu Rusia. "Noi vrem sa solutionam tensiunile prin dialog", a declarat el pentru postul TRT Turk.

Incidentul este susceptibil sa sporeasca tensiunile dintre cele doua tari, alimentate de pozitii divergente cu privire la Siria, dar si de doborarea unui bombardier rusesc de catre un avion turcesc de vanatoare, luna trecuta, la frontiera cu Siria, scrie MEDIAFAX.

Presedintele rus Vladimir Putin, care a denuntat doborarea bombardierului drept o "injunghiere pe la spate", a impus Turciei sanctiuni economice, ca masuri de retorsiune.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Turcia s-a plans Rusiei, la inceputul acestei luni, de un incident in care un marinar rus a fost fotografiat in timp ce agita un lansator de rachete pe puntea unei nave rusesti care traversa Istanbulul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.