Comisia Europeana va propune infiintarea unei noi agentii pentru securizarea frontierelor externe, cu forte terestre si navale care vor putea desfasura operatiuni chiar daca guvernul unui stat va avea obiectii, masura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, relateaza FT.

In contextul in care peste 1,2 miliarde de imigranti extracomunitari au patruns ilegal in spatiul Uniunii Europene anul acesta, Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare un plan de inlocuire a actualei Agentii pentru frontiere (Frontex) cu o noua forta permanenta pentru protejarea frontierelor.

Noua structura, care va avea unitati terestre si navale pentru securizarea granitelor externe ale UE, va putea fi mobilizata rapid prin decizia Comisiei Europene, indiferent de eventualele obiectii ale statelor membre, explica Financial Times, citand oficiali europeni si documente oficiale.

Masura probabil va reprezenta cel mai mare transfer de suveranitate de la crearea zonei euro, in anul 1999.

Proiectul reprezinta o ultima incercare de salvare a sistemului european de libera circulatie fara pasaport (Schengen) prin crearea unei forte europene de politie, asa cum cer de mult timp Franta si Germania. Marea Britanie si Irlanda nu participa la intregul sistem european in materie de migratie, astfel ca nu vor fi obligate sa contribuie la noua structura comunitara. Liderii europeni discuta de peste 15 ani despre posibilitatea infiintarii unei politii la nivel comunitar, dar initiativele au intampinat rezistenta statelor membre, care argumenteaza ca monitorizarea si protejarea frontierelor sunt atributii specifice suveranitatii nationale. Grecia, spre exemplu, a acceptat abia recent propunerea UE de a primi echipaje pentru patrule la frontiere, pe fondul criticilor privind numarul mare de imigranti extracomunitari intrati pe teritoriul elen si ajunsi in Europa Occidentala.

Unul dintre cele mai contestate elemente va fi prerogativa Comisiei Europene de a decide mobilizarea efectivelor noii Agentii pentru protectia frontierelor. Noua forta va avea acces si la frontierele externe ale unor state membre Schengen care nu fac parte din Uniunea Europeana, precum Norvegia. Chiar daca statele membre vor fi consultate, nu vor avea posibilitatea de a bloca prin veto o decizie unilaterala a Comisiei Europene de a mobiliza efective la frontiere.

"Actuala criza a refugiatilor a evidentiat limitele actualei Agentii UE pentru frontiere (Frontex) in abordarea si remedierea in mod eficient a presiunilor create la nivelul granitelor externe ale Uniunii Europene", argumenteaza Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migratie, Afaceri Interne si Cetatenie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.